Στα σκαριά νέα θεραπεία που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα

Μια νέα ελπίδα για τη θεραπεία του καρκίνου έρχεται από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε μια νέα διαδικασία που προκαλεί το θάνατο των καρκινικών κυττάρων και η οποία πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα. 



Οι υπάρχουσες θεραπείες συχνά αποτυγχάνουν να σκοτώσουν όλα τα καρκινικά κύτταρα, οδηγώντας σε επανεμφάνιση της νόσου. Η νέα μέθοδος που ονομάζεται Caspase Independent Cell Death (CICD) [ανεξάρτητος κυτταρικός θάνατος με πρωτεΐνες κασπάσες] οδήγησε στην πλήρη εξάλειψη των όγκων κατά τη διάρκεια των πειραμάτων που διεξήχθησαν. 

Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης θα συνεχίσουν να διερευνούν την συγκεκριμένη τεχνική. Οι περισσότερες αντικαρκινικές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία ή η ανοσοθεραπεία δρουν θανατώνοντας τα καρκινικά κύτταρα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται απόπτωση και η οποία ενεργοποιεί τις πρωτεΐνες κασπάσες οδηγώντας στον κυτταρικό θάνατο. 

Κατά την απόπτωση, ωστόσο, ορισμένα καρκινικά κύτταρα συχνά επιβιώνουν ενώ παράλληλα η θεραπεία μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης ήθελε να αναπτύξει έναν τρόπο βελτίωσης της θεραπείας που να είναι πιο αποτελεσματική στη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων και παράλληλα να μετριάζει την ανεπιθύμητη τοξικότητα. 

«Η έρευνά μας διαπίστωσε ότι η ενεργοποίηση του ανεξάρτητου κυτταρικού θανάτου με τις κασπάσες - και όχι η απόπτωση - συχνά οδηγεί σε πλήρη υποχώρηση του όγκου», σημειώνει ο δρ. Στέφεν Τάιτ, από το Ινστιτούτο Μπίτσον.  
«Ειδικά κάτω από συνθήκες μερικής θεραπευτικής ανταπόκρισης, υπό τις οποίες γίνονται τα πειράματά μας, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ενεργοποίηση του CICD ειδικά για τον όγκο, αντί της απόπτωσης, μπορεί να είναι ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση του καρκίνου». 

Σε αντίθεση με την απόπτωση - που είναι μια σιωπηρή μορφή κυτταρικού θανάτου - όταν τα καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν μέσω CICD, προειδοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της απελευθέρωσης φλεγμονωδών πρωτεϊνών. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί στη συνέχεια να επιτεθεί στα εναπομείναντα κύτταρα όγκου που αποφεύγουν τον αρχικό θάνατο που προκαλείται από τη θεραπεία.


Ανοσοποιητικό σύστημα

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εργαστηριακά αναπτυγμένα κύτταρα καρκίνου του παχέος εντέρου για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους για το πλεονέκτημα που δίνει η θανάτωση καρκινικών κυττάρων μέσω CICD, ωστόσο αυτά τα οφέλη μπορούν να εφαρμοστούν σε ευρύ φάσμα τύπων καρκίνου.

«Ουσιαστικά, αυτός ο μηχανισμός έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα της αντικαρκινικής θεραπείας και να μειώσει την ανεπιθύμητη τοξικότητα. Λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματά μας, προτείνουμε ότι ο CICD ως μέσο για την καταπολέμηση του καρκίνου δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα», εξηγεί ο δρ. Τάιτ. 

«Παρόλο που πολλές θεραπείες για τον καρκίνο λειτουργούν ενεργοποιώντας την απόπτωση, αυτή η μέθοδος μερικές φορές αποτυγχάνει να τελειώσει τη δουλειά και αντ’ αυτού μπορεί να οδηγήσει στη δυσκολία αντιμετώπισης του όγκου», προσθέτει ο Τζάστιν Άλφορντ, υπεύθυνος του γραφείου πληροφόρησης για την επιστήμη του καρκίνου της Βρετανίας. 
«Αυτή η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένας καλύτερος τρόπος για να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα, με πρόσθετο πλεονέκτημα την ενεργοποίηση και του ανοσοποιητικού συστήματος. Τώρα οι επιστήμονες πρέπει να διερευνήσουν περαιτέρω αυτή την ιδέα και αν οι μελέτες επιβεβαιώσουν ότι είναι αποτελεσματική, να βρουν τρόπο να ενεργοποιήσουν αυτή την συγκεκριμένη διαδικασία θανάτου των καρκινικών κυττάρων στους ανθρώπους», καταλήγει. 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου