10 ασυνήθιστα συμπτώματα ημικρανίας

Έχουμε συνδέσει αυτή τη μορφή πονοκεφάλου με έντονο πόνο, μα τα συμπτώματά τους μπορούν να είναι ιδιαίτερα παραπλανητικά.








Ημικρανία. Αν δεν έχετε βιώσει ποτέ, είστε τυχεροί. Είναι εκείνος ο φρικτός πονοκέφαλος, που μπορεί να διαρκέσει πολλές ώρες, και συνήθως φέρνει μαζί του συμπτώματα όπως ναυτία και θολή όραση. Και όμως, τα συμπτώματα της ημικρανίας μπορεί να είναι κάπως πιο… πλάγια. Ας ρίξουμε μια ματιά σε δέκα από τα πιο ασυνήθιστα συμπτώματα, για να έχουμε το κεφάλι μας (κυριολεκτικά) ήσυχο.





Ακουστικές παραισθήσεις

Αν νιώθετε ότι ακούτε ήχους που δεν βρίσκονται εκεί, αυτό που βιώνετε ονομάζεται ακουστική παραίσθηση. Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από ημικρανίες έχουν αναφέρει πως έχουν ακούσει φωνές, μουσική και άλλους ήχους, οι οποίοι δεν υπήρχαν.


Λόξιγκας

Ακούγεται πολύ περίεργο, όμως είναι αληθινό. Ο λόξιγκας μπορεί να είναι άλλο ένα σύμπτωμα ημικρανίας, και συνήθως συμβαίνει ταυτόχρονα με την αίσθηση θολής όρασης.


Το σύνδρομο της Αλίκης

Ναι, της γνωστής Αλίκης, που πήγε στη χώρα των θαυμάτων και έβλεπε τον εαυτό της να μεγαλώνει και να μικραίνει. Και αυτό είναι ένα σπάνιο σύμπτωμα που αντιμετωπίζουν ορισμένοι ασθενείς, κατά τη διάρκεια της παραμόρφωσης της όρασής τους, που η αίσθηση της προοπτικής τους μπερδεύεται.


Οσφρητικές παραισθήσεις

Πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν αυξημένη ευαισθησία στην όσφρηση, αλλά αυτό είναι κάτι πολύ χειρότερο. Ονομάζεται και φαντοσμία, και μπορεί να είναι σύμπτωμα της ημικρανίας, το να αισθάνεστε δηλαδή οσμές που δεν υπάρχουν στον χώρο.


Υπερβολικό χασμουρητό

Αν αρχίσετε να χασμουριέστε σε υπερβολικό βαθμό, ίσως δεν ευθύνεται η νύστα ή η ανία σας. Μπορεί να είναι αρχικό σύμπτωμα της ημικρανίας και μπορεί να ξεκινήσει ώρες – ακόμα και μέρες – προτού η κανονική ημικρανία σας χτυπήσει την πόρτα.


Αλλοδυνία

Η αλλοδυνία είναι η υπερβολική ευαισθησία στην αφή, και μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ημικρανίας. Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν πως αισθάνονται πόνο ακουμπώντας ή βουρτσίζοντας τα μαλλιά τους. Μερικοί έχουν αναφέρει πως ακόμα και η αίσθηση των ρούχων στο δέρμα τους μπορεί να τους προκαλέσει πόνο.


Μειωμένη ακοή

Ή, ακόμα χειρότερα, προσωρινή έλλειψη της ακοής. Μπορεί να διαρκέσει όσο και η ημικρανία, αλλά η ακοή σας θα επανέλθει στο φυσιολογικό μόλις η ημικρανία τελειώσει.


Μονόφθαλμη τύφλωση

Ένα από τα πιο τρομακτικά συμπτώματα – που, ευτυχώς, είναι προσωρινό – είναι η τύφλωση. Σίγουρα, είναι επίσης από τα πιο σπάνια συμπτώματα, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.


Πόνος στον αυχένα

Μέσα από μελέτες έχει αποδειχθεί πως ο πόνος στον αυχένα ίσως είναι ακόμα πιο κοινό σύμπτωμα και από τη ναυτία. Παλαιότερα, πιστευόταν πως αυτός ο πόνος προκαλούσε την ημικρανία, αλλά φαίνεται πως είναι άλλο ένα από τα συμπτώματά της.


Έντονο άγχος

Το πολύ έντονο άγχος – ακόμα και οι κρίσεις πανικού – μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ημικρανίας. Μπορεί να αρχίσει στο πρώτο στάδιο, αλλά να συνεχίσει και κατά τη διάρκεια, ακόμα και σε ανθρώπους που κανονικά δεν υποφέρουν από διαταραχές άγχους και κρίσεις πανικού. Αυτό συμβαίνει λόγω των διακυμάνσεων των νευροδιαβιβαστών, όπως της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου