Αυστραλοί επιστήμονες πιο κοντά στον βιονικό άνθρωπο

Προσθετικά άκρα, αναπηρικά αμαξίδια αλλά και ηλεκτρονικοί υπολογιστές που θα ελέγχονται με τη σκέψη και μόνο, πιθανώς να χρησιμοποιηθούν πολύ ταχύτερα απ’ όσο νομίζαμε, ίσως και μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Τι είναι και πότε γίνεται ο αντιτετανικός ορός

Η περιποίηση τραυμάτων είναι μια συνηθισμένη υπηρεσία που προσφέρουν οι φαρμακοποιοί στους ασθενείς. Πολλές φορές, είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιτετανικού ορού, ώστε ο τραυματίας να προστατευθεί από πιθανή λοίμωξη από το κλωστηρίδιο του τετάνου. 

Οφέλη του ύπνου στην υγεία

Είναι γνωστό πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την υγεία μας—και σε (σωστή) ποσότητα, αλλά και σε ποιότητα. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς μας, μας βοηθάει να μην παίρνουμε περιττά κιλά, διατηρεί το μυαλό μας σε εγρήγορση. Ας ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά σε μερικά από τα οφέλη του ύπνου που ίσως δεν είχαν περάσει από το μυαλό μας.

Οι αντιδράσεις του ψεύτη

Για τριάντα χρόνια ο Mark Bouton, εργαζόταν ως πράκτορας του FBI. Ανάμεσα στις επιτυχίες ήταν και ο εντοπισμός του τρομοκράτη Timothy McVeigh ο οποίος είχε ανατίναξε το ομοσπονδιακό κτίριο στην Οκλαχόμα, προκαλώντας το θάνατο 168 ατόμων, 19 εκ των οποίων ήταν παιδιά.

Διάλεξη για τα Βαρυτικά Κύματα στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Livestream)

«Βαρυτικά Κύματα: Πλέον μπορούμε να ακούσουμε τη μελωδία του Κόσμου» (Θεοχάρης Αποστολάτος), Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 19:00 στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Ο Χίτλερ έπασχε από υποσπαδία

Λέγεται ότι ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν μονόρχις και τώρα τα ιστορικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι έπασχε και από υποσπαδία, μια διαταραχή του ουροποιητικού που συνδέεται με τη μικροφαλλία.

5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν μυωπία ως 2050

Μέχρι το 2050 ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει μυωπία, το 1/5 εκ των οποίων θα αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο τύφλωσης. 

Οι "υπερτροφές" που αδυνατίζουν

Τροφές που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και μας προφυλάσσουν από παθήσεις, ενώ βοηθοούν στο χάσιμο περιττών κιλών.

Νέα μελέτη για τους Νεάντερταλ

Οι ερωτικές συνευρέσεις του σύγχρονου ανθρώπου με τον άνθρωπο του Νεάντερταλ χρονολογούνται πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε ώς σήμερα. Τμήματα ανθρώπινου γενετικού υλικού, τα οποία ανιχνεύθηκαν στο γονιδίωμα ενός Νεάντερταλ, υποδεικνύουν ότι τα δύο είδη διασταυρώνονταν πριν από 100 χιλιάδες χρόνια.

"Μαύρη τρύπα" 21 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο

Μια νέα φωτογραφία του γαλαξία NGC 4889 από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble απεικονίζει μια τεράστια μαύρη τρύπα, από τις μεγαλύτερες που έχουν παρατηρήσει μέσω του τηλεσκοπίου ως τώρα οι επιστήμονες. Το διαστημικό τηλεσκόπιο επέτρεψε στους επιστήμονες να συλλάβουν φωτογραφίες του γαλαξία, που βρίσκεται στο Coma Cluster περίπου 300 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Ο «πολεμιστής της Πύλου»

Ο «πολεμιστής της Πύλου» είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά ευρήματα παγκοσμίως. Οι πρώτες ανακοινώσεις της ανακάλυψης έγιναν τον Οκτώβριο του 2015. Η ανακάλυψη των αμερικανών αρχαιολόγων έφερε στο φως τον ασύλητο τάφο ενός αρχαίου πολεμιστή. Τα ευρήματα είναι αμύθητης αξίας και χρονολογούνται σε μια πανάρχαια εποχή πριν από τον Όμηρο. 

Τριγλυκερίδια: Τι δείχνουν οι τιμές τους

Tα τριγλυκερίδια είναι κατεξοχήν η μορφή με την οποία ο οργανισμός αποθηκεύει λίπος στον λιπώδη ιστό, για να το χρησιμοποιήσει σε περιόδους νηστείας. Τα περισσότερα από τα λίπη που τρώμε είναι σε μορφή τριγλυκεριδίων.

Ρόμπερτ Οπενχάιμερ: O «πατέρας» της ατομικής βόμβας

«Μερικοί άνθρωποι γέλασαν, μερικοί άνθρωποι φώναζαν, οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν σιωπηλοί. Μέσα στο μυαλό μου κυριάρχησε ένας στίχος, μια γραμμή από το "Bhagavad-Gita" στην οποία ο Krishna προσπαθεί να πείσει τον πρίγκιπα ότι πρέπει να κάνει το καθήκον του: "Είμαι ο θάνατος: ο καταστροφέας των κόσμων"». 

H κουερσετίνη ενισχύει την αντοχή στην προπόνηση

Η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών τα οποία είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία κουερσετίνη, ενισχύει την αντοχή στη διάρκεια της προπόνησης.

Ελεύθερη πρόσβαση σε 47 εκατ. ακαδημαϊκές εργασίες

Το Sci-Hub επέστρεψε με νέα διεύθυνση. Για όσους δεν έχουν ιδέα τι είναι, αρκεί να πούμε ότι θεωρείτο από πολλούς το google για την εύρεση ακαδημαϊκών εργασιών. Και μπορείτε να τις κατεβάσετε δωρεάν.

Παράγοντες ποιότητας σπέρματος

Η συστηματική άσκηση, η σωστή διατροφή και η διατήρηση του σωματικού βάρους μέσα στα φυσιολογικά όρια είναι μερικές βασικές παράμετροι που εγγυώνται την αναπαραγωγική υγεία του άντρα.

Δίσεκτα έτη και Ημερολόγια

Ο​​σο κι αν ψάξετε, σε οποιοδήποτε αρχείο των ελληνικών ληξιαρχείων, δεν πρόκειται να βρείτε ούτε έναν Ελληνα ή Ελληνίδα που να έχει ημερομηνία γέννησης από 16 έως 28 Φεβρουαρίου 1923.

Δημιούργησαν ανθρώπινους μίνι-εγκεφάλους στο εργαστηρίο

Αλλη μία ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ -μεταξύ των οποίων μία Ελληνίδα επιστήμων- ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε στο εργαστήριο μικροσκοπικούς εγκεφάλους, που διαθέτουν πολλούς νευρώνες και άλλα κύτταρα του κανονικού ανθρώπινου εγκεφάλου.

LIGO: ανοίγοντας ένα νέο παράθυρο στο σύμπαν

Ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος περιγράφει την ιστορία αλλά και τις λεπτομέρειες της ιστορικής ανακάλυψης των παρατηρητήριων LIGO στη Λουιζιάνα και την Ουάσιγκτον.

Το παγκόσμιο εμπόριο εξολοθρεύει τις μέλισσες

Μια θανατηφόρος ασθένεια που έχει εξελιχθεί σε πανδημία και εξαφανίζει τις μέλισσες του πλανήτη, εξαπλώνεται κυρίως από τους ανθρώπους, οι οποίοι, στο πλαίσιο των εμπορικών συναλλαγών τους, μεταφέρουν μέλισσες από το ένα μέρος της Γης στο άλλο. 

Ανακοινώθηκε η ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων του Αϊνστάιν (video)

Ερευνητές του αμερικανικού πειράματος LIGO δίνουν αυτή την ώρα συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοινώνουν ότι ανίχνευσαν για πρώτη φορά βαρυτικά κύματα, έναν αιώνα από την πρώτη δημοσίευση του Άλμπερτ Άινσταϊν. Η ύπαρξη των βαρυτικών κυμάτων έρχεται ως συνέπεια της Γενικής Σχετικότητας.

NO PASSPORT: Στηρίξτε τους πρόσφυγες (video)

Απέναντι στο αυξανόμενο κύμα προσφύγων λόγω των πολέμων στη Μέση Ανατολή και στον προβληματισμό πολλών για το ποια πρέπει να είναι η προσωπική τους στάση, η απάντηση έρχεται από ένα video - ντοκιμαντέρ που δημιούργησε η Ομάδας Στήριξης Μεταναστών και Προσφύγων στου πολιτιστικού συλλόγου Καλύμνου και είναι μια: «Στηρίξτε τους πρόσφυγες!» 

Τα φιλοσοφικά ρεύματα που επηρέασαν τις φυσικές επιστήμες τον 20ο αιώνα

Αποσπάσματα από το βιβλίο της φιλοσοφίας των Στράτου Θεοδοσίου και Mάνου Δανέζη.

Αύριο η ανακοίνωση για ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων;

Ερευνητές του αμερικανικού πειράματος LIGO ετοιμάζονται να ανακοινώσουν, πιθανώς αύριο σύμφωνα με τις φήμες, ότι ανίχνευσαν για πρώτη φορά τα περιβόητα βαρυτικά κύματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν -αυτό τουλάχιστον λέει το τελευταίο ακαδημαϊκό κουτσομπολιό, και κάποιοι μάλιστα ήδη μιλούν για το επόμενο Νόμπελ.

Γιατί η NASA εκτόξευσε μισό δισεκατομμύριο χάλκινες βελόνες γύρω από τη Γη;

Κανείς δεν το θυμάται πια ή δεν το έμαθε ποτέ, αλλά κάποια στιγμή η Γη είχε τον δικό της τεχνητό μεταλλικό δακτύλιο, χάρη στις 500 εκατομμύρια χάλκινες βελόνες που εκτόξευσαν οι Αμερικανοί στο Διάστημα το 1963.

H Γαλλία κατά του Facebook για σοβαρές παραβιάσεις της ιδιωτικότητας

Διορία τριών μηνών έδωσε στην Facebook Inc. και την Facebook Ireland Limited η γαλλική Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, αφού ομάδα εργασίας Αρχών από πέντε ευρωπαϊκές χώρες διαπίστωσε πολλαπλές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων που σύμφωνα με τη CNIL αφορούν σε περισσότερους από 30 εκατομμύρια Γάλλους χρήστες του Διαδικτύου, είτε έχουν λογαριασμό στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, είτε όχι (δείτε εδώ).

Τσιπ RFID «θωρακισμένα» από ψηφιακές επιθέσεις

Ερευνητές του ΜΙΤ και της Texas Instruments ανέπτυξαν ένα νέο είδος τσιπ ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων (RFID- radio frequency identification) το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο έως πρακτικά αδύνατον να χακαριστεί.

Αναζητούν χάπι κατά της αυτοκτονίας

Ερευνητές στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ δοκιμάζουν ένα οπιοειδές αναλγητικό κατά των τάσεων αυτοκτονίας, ελπίζοντας ότι θα αναπτύξουν το πρώτο χάπι που θα είναι άμεσα αποτελεσματικό. Πρόκειται για τη βουπρενορφίνη, ένα ημισυνθετικό οπιοειδές, που χρησιμοποιείται επίσης, όπως η μεθαδόνη, για την απεξάρτηση από την ηρωίνη.

Είναι η δυνατή η μικροβιακή ζωή στον Άρη

Όπως στη Γη υπάρχουν μικροοργανισμοί που έχουν προσαρμοστεί σε εξαιρετικά ακραία περιβάλλοντα, έτσι θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί και στον Άρη είδη μικροβιακής ζωής, τα οποία θα κατάφερναν να επιβιώσουν στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στον Κόκκινο Πλανήτη.

Αναπνοή από το στόμα: Πώς επηρεάζει τα δόντια

Εάν ξυπνάτε και νιώθετε το στόμα σας υπερβολικά στεγνό, τότε πιθανότατα αναπνέατε από το στόμα και όχι από τη μύτη κατά τη διάρκεια του ύπνου σας. Μπορεί το πρόβλημα να μοιάζει ασήμαντο και να συνηθίζετε να το αντιμετωπίζετε με ένα ποτήρι νερό, όμως μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση δείχνει Journal of Oral Rehabilitation ότι μπορεί να ανοίξει το δρόμο για εκτενείς φθορές στα δόντια.

Hawking: παραγωγή ενέργειας από μίνι-μαύρες τρύπες

Τον τρόπο που η θεωρητική φυσική θα μπορούσε να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη, παρουσίασε ο διάσημος Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ στο Πρόγραμμα 4 του ραδιοσταθμού του BBC, γνωστό ως Radio 4.

Αλόη: Ποιο είδος της βοηθάει και πού

Η αλόη είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για θεραπευτικούς σκοπούς. Πληθώρα ερευνών επιβεβαιώνουν τα οφέλη της. Αν και υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη αλόης, μόνο δύο χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, η Aloe Vera και πιο σπάνια η Aloe Ferox Miller.

Φουκώ για αρχάριους

Ο Μισέλ Φουκώ χαρακτηρίζεται στις μέρες μας κυρίως ως μεταμοντέρνος σκεπτικιστής με ένα χαοτικό έργο. Οι Γάλλοι τον είχαν αποκαλέσει νέο Σαρτρ. Οι μελετητές του τον χαρακτήρισαν νιτσεϊκό νεο - αναρχικό. Εκείνος όμως προτιμούσε να δηλώνει φιλόσοφος - δημοσιογράφος.

«Πράσινο φως» στη γενετική μηχανική

Ομάδα Βρετανών επιστημόνων πρόκειται να προχωρήσει στη γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων, καθώς έλαβε τη σχετική έγκριση από τη βρετανική Αρχή Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας.

Ο μεγιστάνας που πολεμά τον καρκίνο (video)

Το νούμερο 35 στη λίστα  Forbes 400, αξίζει λίγο περισσότερη προσοχή από τα 35 δευτερόλεπτα που θέλεις για να διαβάσεις την περιγραφή κάτω από το όνομα Patrick Soon-Shiong. Κι αυτό γιατί ο  63χρονος μεγιστάνας – γιατρός έχει φέρει τα πάνω κάτω στη θεραπεία κατά του καρκίνου. 

Το γλωσσάρι του δρομέα: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γαλακτικό οξύ, πλειομετρική άσκηση, αναερόβια προπόνηση, μικρόκυκλος, ορολογίες που εμφανίζονται σε βιβλία και περιοδικά. Με το μίνι λεξικό του δρομέα σας παρουσιάζουμε τις πιο βασικές έννοιες γύρω από την άσκηση, έτσι ώστε να μπορείτε να κατανοείτε με μεγαλύτερη ευκολία τις διαδικασίες γύρω από την προπόνηση και τις διάφορες παραμέτρους που σχετίζονται με αυτή, καθώς και τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού. 

7 τροφές που βοηθούν στο χτίσιμο των μυών

Με τις παρακάτω 7 τροφές στη διατροφή και με την άσκηση μπορείτε να βοηθήσετε την ενίσχυση της μυϊκής μάζας και να έχετε μεγαλύτερους μύες πιο γρήγορα.

Νέα επαναστατική μέθοδος τεχνητής γονιμοποίησης

Μια νέα μέθοδο τεχνητής γονιμοποίησης προσφέρει στην πελατεία του βρετανικό ιδιωτικό κέντρο υποβοηθούμενης γονιμότητας. Η νέα μέθοδος επιτρέπει να γίνει η σύλληψη του εμβρύου στη γυναικεία μήτρα και όχι στον δοκιμαστικό σωλήνα όπως συνήθως γίνεται.

Τεχνητή Νοημοσύνη κέρδισε πρωταθλητή του «Γκο» (video)

Υπολογιστής κέρδισε για πρώτη φορά πρωταθλητή του «Γκο»: Πρόκειται για ένα αρχαίο επιτραπέζιο παιχνίδι (για κάποιους το ασιατικό «αντίπαλον δέος» του σκακιού) το οποίο εδώ και πάρα πολύ καιρό αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης.