10 ιατρικοί μύθοι που πρέπει να πάψουμε να πιστεύουμε

Ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά σχετικά με την υγεία μας. Πολλές φορές δεν έχουμε χρόνο να ψάξουμε περισσότερο, ή απλά εμπιστευόμαστε το άτομο που μας είπε ότι δεν είναι σωστό να κάνουμε “σπάμε” τα δάχτυλά μας, γιατί αυτό προκαλεί αρθρίτιδα.



Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια ματιά σε μερικούς μύθους που δεν βγάζουν νόημα και ας σταματήσουμε να τους αναπαράγουμε μια και καλή.


Μύθος 1: Δεν χρησιμοποιούμε όλο τον εγκέφαλό μας

Είναι η κλασική θεωρία ότι αν καταφέρναμε να “ανοίξουμε” τον εγκέφαλό μας και να αξιοποιήσουμε ένα μεγαλύτερο ποσοστό του, θα μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα ανείπωτα. Και όμως, χρησιμοποιούμε όντως το 100% του εγκεφάλου μας, απλά όχι ταυτόχρονα. Θα ήταν τεράστια χάσιμο ενέργειας αν δεν χρησιμοποιούσαμε κάθε περιοχή του εγκεφάλου μας, απλά η κάθε μία έχει διαφορετική λειτουργία.


Μύθος 2: Το να κάνουμε “σπάμε” τα δάχτυλά μας προκαλεί αρθρίτιδα

Τεράστιο λάθος. Όσο ενοχλητικός και απειλητικός και αν ακούγεται αυτός ο ήχος, δεν πρόκειται να προκαλέσει βλάβη στα οστά, στις αρθρώσεις ή στους μύες μας. Είναι απλά αέρας που αποβάλλεται καθώς μετακινούνται οι αρθρώσεις μας.


Μύθος 3: Η προπόνηση για μαραθώνιο είναι υγιεινή

Λάθος. Ασκείται τεράστια πίεση στις αρθρώσεις μας και αποτελεί γυμναστική πολύ πιο έντονη από ό,τι μπορεί να αντέξει ο μέσος όχι-και-τόσο-γυμνασμένος άνθρωπος. Μπορεί όντως να αυξήσει τις πιθανότητες για οστεοαρθρίτιδα.


Μύθος 4: Η τραχιά φωνή σε κάνει σέξι

Μπορεί ο ήχος μιας τραχιάς φωνής να είναι όντως ερωτικός, αλλά την ίδια στιγμή είναι σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά. Είτε έχουμε ασκήσει περιττή πίεση στις φωνητικές μας χορδές, είτε υπάρχει ανάγκη να περιορίσουμε αμέσως το κάπνισμα.


Μύθος 5: Το χασμουρητό σημαίνει πως είμαστε κουρασμένοι

Ναι, και όχι. Δηλαδή, δεν σημαίνει μόνο αυτό. Όταν χασμουριόμαστε, σημαίνει πως το σώμα μας έχει ανάγκη περισσότερο οξυγόνο και προσπαθεί να το πάρει. Βέβαια, εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε γιατί είναι τόσο κολλητικό.


Μύθος 6: Οι άνδρες μπορούν να πιούν περισσότερο από τις γυναίκες

Αυτό δεν είναι μύθος per se. Ο μύθος βρίσκεται στο ότι λανθασμένα πιστεύουμε πως οι μεγαλύτερες αντοχές των ανδρών στο αλκοόλ οφείλεται στο ότι είναι πιο σωματώδεις. Στην πραγματικότητα, οι άνδρες έχουν ένα ένζυμο στον οργανισμό τους που μεταβολίζει το μισό αλκοόλ που καταναλώνουν προτού φτάσει στο αίμα. Οι γυναίκες έχουν αυτό το ένζυμο σε μικρότερες ποσότητες.


Μύθος 7: Ο τραυματισμός στο στήθος προκαλεί καρκίνο

Επιχείρημα που χρησιμοποιούνταν για καιρό από ανθρώπους που – για κάποιο λόγο – μισούν τα σουτιέν. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οποιοσδήποτε τραυματισμός ή πίεση που ασκείται στο στήθος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.


Μύθος 8: Ο ιδρώτας μυρίζει άσχημα

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη αδένα που εκκρίνουν ιδρώτα στο σώμα. Οι αδένες που βρίσκονται στις μασχάλες και γύρω από τα γεννητικά όργανα έχουν όντως μία ελαφριά (κακή) μυρωδιά, αλλά σχεδόν όλος ο ιδρώτας που εκκρίνεται από το σώμα μας δεν μυρίζει—μέχρι, τουλάχιστον, να έρθει σε επαφή με τα βακτήρια της επιδερμίδας.


Μύθος 9: Τα νοσοκομεία είναι από τα πιο ασφαλή μέρη

Τα νοσοκομεία είναι εξαιρετικά αν χρειαζόμαστε άμεση βοήθεια, ή κάποια εγχείρηση. Ο κίνδυνος μόλυνσης από κάποιο μικρόβιο, όμως, είναι μεγαλύτερος από παντού. Επιπλέον, οι μολύνσεις των νοσοκομείων μπορεί να είναι πιο ανθεκτικές σε αντιβιοτικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να μένετε στο νοσοκομείο περισσότερο από ό,τι πρέπει.


Μύθος 10: Το μέγεθος του εγκεφάλου καθορίζει το IQ

Λάθος. Όπως ακριβώς και ένας άνθρωπος με μεγάλα πόδια δεν είναι αναγκαστικά καλύτερος στα αθλήματα, έτσι και το μέγεθος του εγκεφάλου καθορίζεται από τα γονίδιά μας, και δεν έχει να κάνει με τη νοημοσύνη μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου