«Allonautilus scrobiculatus»: το πιο σπάνιο πλάσμα του κόσμου (video)

Είναι ίσως το πιο σπάνιο πλάσμα του κόσμου. Ανθρώπινο μάτι το έχει δει μόλις τρεις φορές στα χρονικά, παρόλα αυτά πιάστηκε πρόσφατα στο φακό ενός βιολόγου κοντά στην ακτή των νησιών Παπούα στη Νέα Γουινέα.


Το σπάνιο πλάσμα ονομάζεται «Allonautilus scrobiculatus» και πιστεύεται ότι έχει επιβιώσει και τις δύο περιόδους των παγετώνων, ενώ χρονολογείται πριν από την εποχή των δεινοσαύρων.

Ο καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγνκτον, Πήτερ Γουόρντ είδε για πρώτη φορά το πλάσμα αυτό το 1984. «Αυτό θα μπορούσε να είναι το πιο σπάνιο πλάσμα στον κόσμο. Θα έπρεπε να γνωρίζουμε εάν βρίσκεται και πουθενά αλλού», τόνισε ο Γουόρντ.



Το πλάσμα αυτό είναι μακρινός ξάδερφος των καλαμαριών και των σουπιών και έχουν βαπτιστεί ως ζωντανά απολιθώματα των ωκεανών, εξαιτίας των διακριτικών κοχυλιών τα οποία εμφανίζονται ως απολιθώματα σε μια περίοδο 500 εκατ. ετών.

Το πλάσμα αυτό χρειάζεται μία λεπτή ισορροπία για να επιβιώσει. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αδυνατούν αντεπεξέλθουν στο νερό όταν είναι πολύ ζεστό, ενώ κινδυνεύουν να χαθούν σε βάθος 2.500 μέτρων.



Ωστόσο, τα πλάσματα αυτά απειλούνται με εξαφάνιση χάρη στην παράνομη αλιεία και τις εξορυκτικές δραστηριότητες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου