Κεραυνός δημιούργησε ορυκτό για πρώτη φορά στη Γη

Ένας κεραυνός που χτύπησε ένα δέντρο στη δυτική ακτή της Florida των ΗΠΑ, δημιούργησε ένα μυστηριώδες νέο υλικό που δεν έχουμε δει ξανά στη Γη. Οι επιστήμονες θεωρούν πως πρόκειται για ένα ορυκτό το οποίο ανήκει σε ξεχωριστή ομάδα και μπορεί να βοηθήσει να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στα διαστημικά ορυκτά και στα ορυκτά που βρίσκουμε στη Γη.




Το ορυκτό λοιπόν το οποίο μοιάζει εξαιρετικά με όξινο φωσφορικό ασβέστιο (CaHPO3), βρέθηκε παγιδευμένο μέσα σε φουλγουρίτη, μία “μεταλλική σφαίρα” η οποία σχηματίζεται από την αντίδραση του υπέρθερμου κεραυνού και της άμμου γύρω από το σημείο που πέφτει. Και ενώ η δημιουργία φουλγουρίτη είναι κάτι σύνηθες μετά από ένα χτύπημα κεραυνού, πολύ πιο σπάνιο είναι να βρεθεί κάτι κρυμμένο μέσα σε αυτή τη δομή.



Δεν έχουμε δει ποτέ αυτό το υλικό στη Γη. Παρόμοια ορυκτά έχουμε βρει σε μετεωρίτες στο διάστημα, αλλά δεν έχουμε δει ποτέ αυτό το συγκεκριμένο ορυκτό πουθενά. – Matthew Pasek, University of South Florida


Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο κεραυνός ανάφλεξε τον άνθρακα του δέντρου, καθώς και το σίδηρο που είχε σχηματιστεί γύρω από τις ρίζες του. Αυτή η μορφή όξινου φωσφορικού ασβεστίου μπορεί να σχηματιστεί και υπό άλλα σενάρια υψηλής ενέργειας και μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στον κύκλο του φωσφόρου, την κίνηση αυτού του χημικού συστατικού στη Γη.


Οι προσπάθειες να αναπαραχθεί το CaHPO3 στο εργαστήριο ήταν ανεπιτυχείς, αποδεικνύοντας πως χρειάζονται πολύ συγκεκριμένες συνθήκες για να παραχθεί το συγκεκριμένο ορυκτό.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν πως η μείωση των φωσφορικών ανιόντων από κεραυνούς ήταν ένα ευρύ φαινόμενο στην πρώιμη Γη. Ωστόσο, υπάρχει ένα θέμα της δεξαμενής φωσφορικών ανιόντων στο περιβάλλον της Γης, που κάνει αυτά τα στερεά φωσφορικά υλικά δύσκολο να ανακτηθούν.


Το “θέμα” που αναφέρουν οι επιστήμονες, είναι το γεγονός πως δεν μπορούμε μέχρι σήμερα να εξηγήσουμε πλήρως τις βιολογικές και χημικές διεργασίες των φωσφορικών. Η εμφάνιση αυτού του νέου φωσφορικού υλικού θα αποκαλύψει περισσότερα στους επιστήμονες για το πώς ο φώσφορος μειώνεται στη Γη και μετατρέπεται σε άλλα υλικά μέσω χημικών αντιδράσεων όπως η πρόσθεση ηλεκτρονίων σε διαφορετικά επίπεδα θερμοκρασιών.

Ταυτόχρονα, η εμφάνιση αυτού του νέου ορυκτού δίνει περισσότερες πληροφορίες για το σχηματισμό και την ισχύ του ίδιου του κεραυνού, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η δύναμη της φύσης παράγει υλικά ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τους επιστήμονες.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πόση ενέργεια έχει ο κεραυνός, επειδή τότε θα ξέρουμε πόση ζημιά μπορεί να προκαλέσει κατά μέσο όρο και πόσο επικίνδυνος είναι. Η Florida είναι η πρωτεύουσα των κεραυνών του κόσμου και η ασφάλεια είναι σημαντική. Αν μπορεί να λιώσει το βράχο, μπορεί να κάνει σημαντική ζημιά.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Communications Earth & Environment.


Πηγή




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου