Demo-2: live η ιστορική εκτόξευση (video)

Η εκτόξευση θα ξεκινήσει σήμερα Τετάρτη 11.33 μ.μ. ώρα Ελλάδος (4.33 μ.μ. τοπική ώρα), από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NΑSA, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.





Η τηλεοπτική κάλυψη θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας και θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις και την προετοιμασία της εκτόξευσης έως την έναρξη της στις 11.30 μ.μ. Δείτε την σε ζωντανή μετάδοση από το Nasa TV στο βίντεο που ακολουθεί. 




Η διαστημική αποστολή Demo-2 είναι μια σύμπραξη της NASA με τη SpaceX και αποτελεί την πρώτη εκτόξευση (από το 2011), επανδρωμένης αποστολής αμερικανικού πυραύλου από αμερικανικό έδαφος. Σκοπός της είναι να ελεγχθεί η δυνατότητα των πυραύλων της SpaceX να μεταφέρουν μετ' επιστροφής τους αστροναύτες στο διαστημικό με ασφάλεια. Για αυτό και η NASA την χαρακτήρισε ως «αποστολή επίδειξης». Είναι το τελικό βήμα ώστε η κάψουλα Crew Dragon της SpaceX να λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση από τη NASA για πιο μακροπρόθεσμες επανδρωμένες αποστολές στο διάστημα.

Η συγκεκριμένη αποστολή είναι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή που συμμετέχει η SpaceX με αστροναύτες, η οποία με τη σειρά της φιλοδοξεί να τερματίσει την έως τώρα αποστολή αστροναύτων στον ISS με ρωσικούς πυραύλους και κάψουλες, που εκτοξεύονταν από ρωσικές εγκαταστάσεις. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος προγράμματος της NASA για τον ISS, Κερκ Σίρεμαν "η διάρκειά της βασίζεται στο πόσο γρήγορα η SpaceX θα μπορέσει να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για την επόμενη κάψουλά της".

Η NASA μεσώ του προγράμματος Commercial Crew Program έχει ως στόχο να αξιοποιήσει τον εγχώριο ιδιωτικού τομέα σε αποστολές με προορισμό τον ISS έτσι ώστε να απεμπλακεί από τη χρήση των ρώσικων πυραύλων Soyuz. Σε αυτό το πλαίσιο έχει υπογράψει συμβόλαια συνολικού ύψους επτά δισ. δολαρίων με τις SpaceX και Boeing.

Η κάψουλα Crew Dragon.

Το διαστημικό σκάφος αναμένεται να φτάσει στον σταθμό την Πέμπτη όπου η αποστολή Demo-2 αναμένεται να διαρκέσει πάνω από ένα μήνα. Κατά τη διάρκεια αυτή, το διμελές πλήρωμα Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ θα βοηθήσουν το νυν πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, Κρις Κάσιντι στην αλλαγή των μπαταριών του σταθμού. Αυτή η εργασία απαιτεί έναν διαστημικό περίπατο, τον οποίο δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει μόνος του.

Το διμελές πλήρωμα της αποστολής.

Ανεξαρτήτως της διάρκειας της αποστολής, το Crew Dragon έχει τη δυνατότητα παραμονής σε τροχιά για 110 ημέρες. Όσον αφορά στην πρόσδεση και την αποσύνδεσή του στον σταθμό, έχει τη δυνατότητα να τις πραγματοποιεί αυτόνομα, ωστόσο θα είναι υπό τη στενή επίβλεψη των αστροναυτών στο ίδιο το σκάφος και στον σταθμό.


Αρθρογραφεί ο Μπίλης [Planitikos Team]

Πηγή: πληροφορίες από huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου