Φυλή του Αμαζονίου έσωσε μισό εκατομμύριο στρέμματα τροπικού δάσους

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου απλώνεται σε 9 χώρες και αποτελεί την μεγαλύτερη σε έκταση δασική περιοχή στον πλανήτη. Εκτός από εκατομμύρια διαφορετικά είδη φυτών και ζώων που φιλοξενεί, αποτελεί και το σπίτι για την αυτόχθονη φυλή Waorani που ζει στο τροπικό αυτό δάσος εδώ και αιώνες. 



Αυτό που κατάφεραν να κάνουν οι Waorani είναι ακόμα μια απόδειξη ότι ο αγώνας για τη Γη και την Ελευθερία δεν είναι μάταιος.

Το επίτευγμα τους είναι ότι κατάφεραν να κερδίσουν μια δικαστική μάχη ενάντια στην κυβέρνηση του Εκουαδόρ και να σώσουν μισό εκατομμύριο στρέμματα δάσους τα οποία θα αποψιλώνονταν, με βασικός σκοπό την εξόρυξη πετρελαίου. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση του Εκουαδόρ σκόπευε να αναπτύξει πετρελαϊκές δραστηριότητες σε επτά εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης.

Ένα πάνελ τριών δικαστών έβαλε φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης και δικαίωσε τους Waorani. Ο Oswando Nenquimo, εκπρόσωπος της φυλής, δήλωσε:

«Σήμερα προστατεύσαμε το δάσος μας από την εξόρυξη πετρελαίου προστατεύσαμε τα νερά μας από την μόλυνση, προστατεύσαμε τα παιδιά μας από ασθένειες. Πρόκειται για ένα νομικό προηγούμενο για τα δικαιώματα των ιθαγενών.


Ο αγώνας όμως δεν έχει τελειώσει ακόμα. Η κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση επειδή θέλουν ακόμα το πετρέλαιο που βρίσκεται κάτω από τη γη μας. Τα έθνη των ιθαγενών στον Αμαζόνιο και στον κόσμο πρέπει να ενωθούν για να προστατεύσουν τα σπίτια μας»

Αυτό που κατάφερε η ξεχωριστή αυτή φυλή δεν έχει όντως προηγούμενο και αποτελεί ένα σημαντικότατο επίτευγμα όχι μόνο για εκείνους, αλλά για όσους θέλουν να παλέψουν για κάτι παρόμοιο σε αυτό τον πλανήτη. Αποτελεί παράδειγμα για όσους θέλουν να ακολουθήσουν τα δικά τους βήματα και να ενωθούν μαζί τους για να σώσουν τον Αμαζόνιο.



Πηγές: 1, 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου