Λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία

Ο Steffen Olsen, επιστήμονας του Κέντρου Ωκεανών και Πάγων του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα απρόσμενο πρόβλημα κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης… ρουτίνας στην βορειοδυτική Γροιλανδία.



Ο ερευνητής είχε φτάσει στην περιοχή για να ανακτήσει ωκεανογραφικά και μετεωρολογικά εργαλεία αλλά προς έκπληξή του, δεν μπορούσε να τα εντοπίσει. Και αυτό γιατί η επιφάνεια του πάγου είχε λιώσει, με αποτέλεσμα η περιοχή να θυμίζει πλημμυρισμένο τοπίο.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που τράβηξε δείχνει σκυλιά, τα οποία τραβούσαν ένα έλκηθρο, να περπατούν αντί πάνω σε πάγο μέσα σε νερό… Η εν λόγω εικόνα, που έγινε ταχύτατα viral, αναμένεται τώρα να προστεθεί σε μια σειρά θλιβερών φωτογραφιών -όπως αυτές που δείχνουν πολικές αρκούδες να πεθαίνουν από την πείνα- που αποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα καταστρέφει το περιβάλλον.

Κοινότητες στη Γροιλανδία, όπως εξήγησε ο Olsen σε tweet του, βασίζονται στην ύπαρξη του πάγου για να προχωρήσουν σε μεταφορές αλλά και για να κυνηγήσουν ή να ψαρέψουν.

Οι άνθρωποι αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα επηρεαστούν, ωστόσο οι επιπτώσεις δεν θα περιοριστούν μόνο σε Γροιλανδία και Βόρεια Αμερική.

Είναι γνωστό πως από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο, οι πάγοι στη Γροιλανδία αρχίζουν και λιώνουν… 

Η διαδικασία αυτή είναι ταχύτερη μέσα στον Ιούλιο, που είναι ο θερμότερος μήνας.


Φέτος, όμως, το λιώσιμο αυτό φαίνεται πως έχει επιταχυνθεί, με μεγάλο μέρος του πάγου να έχει ήδη αρχίσει να εξαφανίζεται.

Πιο συγκεκριμένα, όπως γράφει το CNNi, η διαδικασία της τήξης είχε ήδη ξεκινήσει στο 40% της Γροιλανδίας στις 13 Ιουνίου -την ημέρα, δηλαδή, που ο Olsen τράβηξε τη φωτογραφία. Εκτιμάται δε, ότι μόνο την περασμένη Πέμπτη χάθηκαν 2 δισ. τόνοι πάγου!

Επιστήμονες είχαν προειδοποιούσαν εδώ και μήνες πως κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς θα χαθεί όγκος-ρεκόρ πάγου και τα στοιχεία που έρχονται στο φως σήμερα αποδεικνύουν πως πιθανότητα θα έχουν δίκιο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ερευνητής του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια Thomas Mote δήλωσε στο CNNi και το 2007, το 2010 και το 2012 παρατηρήθηκε αυτή η περίοδος τήξης των πάγων.
«Δεν βλέπαμε κάτι αντίστοιχο πριν από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90» τόνισε χαρακτηριστικά.
Το λιώσιμο των πάγων αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τη στάθμη της θάλασσας – κάτι που μπορεί να αναγκάσει μελλοντικά εκατομμύρια ανθρώπους που κατοικούν σε παράκτιες περιοχές να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Όπως εξήγησε ο Mote, το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία τα περασμένα 20 χρόνια έχει συμβάλλει σημαντικά στην άνοδο της στάθμης των υδάτων. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα έδειξε πως από το 1972, το λιώσιμο των πάγων της συγκριμένης περιοχής έχει αυξήσει κατά 13,7 χιλιοστόμετρα τη στάθμη της θάλασσας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου