Σελίδες
▼
Χάρτης: Οι μέδουσες σε ολόκληρη την Ελλάδα τον Ιούλιο
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας έδωσε στη δημοσιότητα τον επικαιροποιημένο χάρτη στον οποίο απεικονίζονται οι περιοχές στην Ελλάδα όπου έχουν εμφανιστεί μέδουσες τον μήνα Ιούλιο.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος ενός παιδιού
«Πόσο ψηλό θα γίνει το παιδί μας»; ή «Γιατί το παιδί μου είναι πιο κοντό από τους συμμαθητές του»; «Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να ψηλώσει»; Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις ερωτήσεις που απασχολούν τους γονείς και όλο και πιο συχνά απευθύνουν στον παιδίατρο, εκφράζοντας την αγωνία τους, καθώς όπως αναφέρει η Κουλουφάκου- Γρατσία Καλλιόπη, ΜD, MSc Παιδίατρος «ζούμε στην εποχή της εικόνας».
Ποια είναι η σωστή χρήση του αντιηλιακού
Τα αντιηλιακά είναι γνωστό ότι είτε είναι σε μορφή κρέμας και λοσιόν, είτε στικ ή σπρέι, μπορούν να μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε το δέρμα μας από τον ήλιο και μακροπρόθεσμα από τον καρκίνο του δέρματος. Όμως, πολλά εξαρτώνται από τη χρήση τους. Η μέγιστη προστασία επιτυγχάνεται μόνο όταν τα χρησιμοποιούμε σωστά, λένε οι ειδικοί.
Ανακαλύφθηκε νεογνό φίδι από την εποχή των δεινοσαύρων μέσα σε κεχριμπάρι (video)
Ένα νεογνό φίδι με μια εξαιρετικά καλά διατηρημένη σκελετική δομή είναι το πρώτο του είδους του που βρέθηκε ποτέ απολιθωμένο σε κεχριμπάρι από τη Μιανμάρ. Το απολίθωμα, ηλικίας 99 εκατομμυρίων ετών, είναι επίσης το αρχαιότερο γνωστό φίδι από δασικό περιβάλλον, όπως αποκάλυψαν οι παλαιοντολόγοι στο περιοδικό Science Advances.
Η ψυχολογία αναθεωρείται «στο ντιβάνι»
Η ανάγκη να ρίξουμε τα αγάλματα επεκτείνεται πολύ πέρα από τις δημόσιες πλατείες που τελούν σε αναταραχή. Εσχάτως πυροδοτεί εντάσεις και σε κάποιους επιστημονικούς τομείς, ειδικά στην ψυχολογία. Τους τελευταίους μήνες, ερευνητές και δημοσιογράφοι αμφισβητούν τουλάχιστον τρία «μνημεία» του κανόνα στη σύγχρονη ψυχολογία.
Η ιστορία των θερμοκρασιακών κλιμάκων και η «παράξενη» κλίμακα Φαρενάιτ
Το Καλοκαίρι είναι «ζεστό» και ο Χειμώνας «κρύος». Το νερό είναι «δροσερό» και η λάβα «καυτή». Επίθετα που μας δίνουν μια αίσθηση σε σχέση με αυτό που θεωρούμε φυσιολογικό ή επιθυμητό. Είναι όμως το δικό μου «κρύο» ίδιο με αυτό του γείτονά μού ή ίδιο με αυτό κάποιου ζώου; Πως λοιπόν θα δώσουμε μια αντικειμενικότητα σε αυτές τις παρατηρήσεις μας;
Αστρονόμοι ανακάλυψαν δέκα νέα φεγγάρια του Δία
Αστρονόμοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη δέκα ακόμη φεγγαριών του Δία, ανεβάζοντας έτσι σε 79 τον αριθμό των φεγγαριών που οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι περιβάλλουν αυτόν τον γίγαντα αερίων, περιλαμβανομένου ενός «οδηγού προς τη λάθος κατεύθυνση», ο οποίος φαίνεται καταδικασμένος να συντριβεί πάνω σε άλλα φεγγάρια που μοιράζονται τη διαδρομή του.
Το διαιτολόγιο του Ανθρώπου των Πάγων
Ίχνη λιπαρού κρέατος, μονόκοκκου σιταριού και δηλητηριώδους φτέρης εντόπισαν ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας στο Σίνδνει (UTS) σε συνεργασία με συναδέλφους τους του Ευρωασιατικού Ινστιτούτου Μελετών Μούμιας στην Ιταλία (EIMS) στο στομάχι του Οτζι, του Ανθρώπου των Πάγων ηλικίας 5.300 χρόνων.
Υπνική άπνοια: η ασθένεια με τα πολλά επικίνδυνα «πρόσωπα»
Κάθε νύχτα ο Πολ Μπλούμσταϊν κοιμάται φορώντας μια μάσκα προκειμένου να ανασάνει, η οποία του επιτρέπει να κοιμάται καλύτερα και να μην ξυπνάει πολλές φορές. Είναι μια ρουτίνα την οποία έχει υιοθετήσει από τη στιγμή που διαγνώστηκε ότι πάσχει από υπνική άπνοια. «Είναι σαν ένα χταπόδι να έχει κολλήσει στο πρόσωπό μου», λέει ο Μπλούμσταϊν, ο οποίος είναι 70 ετών. «Θα ήθελα μία νύχτα να μπορέσω να κοιμηθώ χωρίς αυτό το αίσθημα».
Ανακαλύφθηκε γιγαντιαίος δεινόσαυρος τουλάχιστον 200 εκ. ετών
Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε στην Αργεντινή τα υπολείμματα ενός είδους τεράστιου δεινόσαυρου που έζησε στη Γη πριν από περισσότερα από 200 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού Nature Ecology & Evolution και ανακοίνωση των επιστημονικών αρχών του πανεσπιστημίου La Matanza.
Ανιχνεύτηκαν ουσίες στο διάστημα που μοιάζουν με λίπος
Κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων, οι επιστήμονες έμαθαν πολλά για τους τύπους των συνθηκών και των στοιχείων που καθιστούν δυνατή τη ζωή εδώ στη Γη. Χάρη στην έλευση της σύγχρονης αστρονομίας, οι επιστήμονες έχουν μάθει από τότε ότι αυτά τα στοιχεία δεν είναι μόνο άφθονα σε άλλα συστήματα αστέρων και σε μέρη του Γαλαξία μας, αλλά και στο διαστρικό χώρο.
Νέο τεστ για τη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου
Το τεστ Παπ που χρησιμοποιείται εδώ και πάνω από 50 χρόνια για την ανίχνευση πρώιμων ενδείξεων του καρκίνου του τραχήλου στις γυναίκες, μπορεί σε μερικά χρόνια να είναι πια λιγότερο δημοφιλές ή ακόμη και να περιπέσει σε αχρηστία, καθώς έχει βρει πλέον ένα ισχυρό ανταγωνιστή στο «πρόσωπο» του τεστ για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
Οι λευκοί καπουτσίνοι πέρασαν στη Λίθινη Εποχή Πηγή (video)
Άλλο ένα πρωτεύον θηλαστικό - πλην του ανθρώπου - φέρεται να εισήλθε στη Λίθινη Εποχή και είναι το τέταρτο είδος που το έχει πετύχει. Λευκοί καπουτσίνοι που ζουν στις ζούγκλες του Παναμά, εμφανίζονται να χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους πέτρες για να σπάσουν τα κελύφη από καρπούς και οστρακοειδή.
Επικίνδυνα για πολλαπλή σκλήρυνση χρώματα, βερνίκια και διαλυτικά
Οι άνθρωποι -ιδίως οι καπνιστές- που εκτίθενται συχνά σε χρώματα, βερνίκια και διαλυτικά, και οι οποίοι επίσης έχουν σχετική γενετική προδιάθεση, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη, με τη συμμετοχή ενός Έλληνα επιστήμονα.
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: η αλήθεια για την ηλιακή καταιγίδα στις 23/7
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) με ανακοίνωσή του καθησυχάζει σχετικά με ρωσικές προβλέψεις ότι μια ισχυρή μαγνητική καταιγίδα αναμένεται να πλήξει τη Γη στις 23 Ιουλίου.
Η πρώτη επιβεβαιωμένη φωτογραφία ενός νεογέννητου πλανήτη (video)
Είναι μια στιγμή γέννησης που μέχρι σήμερα παρέμενε ασύλληπτη, αλλά οι αστρονόμοι λένε τώρα ότι έχουν την πρώτη επιβεβαιωμένη εικόνα σχηματισμού ενός πλανήτη. Το εντυπωσιακό στιγμιότυπο δείχνει μία λαμπερή μάζα - τον εκκολαπτόμενο πλανήτη - να ταξιδεύει μέσα από τη σκόνη και το αέριο που περιβάλλει ένα νεαρό αστέρι, γνωστό ως PDS70, το οποίο θεωρείται πως βρίσκεται 370 έτη φωτός μακριά από τη Γη.