Σελίδες
▼
Τρωκτικά της Αφρικής ίσως κρύβουν ένα όπλο στη μάχη με το θάνατο

Δημιουργήθηκε η πρώτη συσκευή τσέπης που διαβάζει το ανθρώπινο γονιδίωμα
Για πρώτη φορά Βρετανοί επιστήμονες μπόρεσαν να «διαβάσουν» (αλληλουχίσουν) το ανθρώπινο γονιδίωμα με μια φορητή συσκευή που έχει μέγεθος κινητού τηλεφώνου. Το επίτευγμα ανοίγει νέες δυνατότητες για την αξιοποίηση της γενετικής ανάλυσης σε ιατρικές πράξεις ρουτίνας. Στο μέλλον, ο οικογενειακός γιατρός μπορεί, εκτός από τη συνήθη εξέταση αίματος, να ζητά και μια πλήρη ανάλυση του γονιδιώματος.
Απολιθώματα αποδεικνύουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύχθηκε με χαρακτηριστική καθυστέρηση
Χρειάστηκαν ακριβώς 20 απολιθώματα από Homo Sapiens που εντοπίστηκαν σε Αφρική, Ευρώπη και Μέση Ανατολή -το παλαιότερο από αυτά είναι περίπου 300.000 ετών- για να αποφανθεί ο ανθρωπολόγος Σίμον Νοϊμπάουερ και να προκύψουν ασφαλή συμπεράσματα για το πότε ξεκίνησε να αλλάζει ο εγκέφαλος του ανθρώπινου είδους τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το σχήμα και το μέγεθος του
Ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης αύριο
Στις 31 Ιανουαρίου στον ουρανό θα συμβεί κάτι σπάνιο, καθώς τρία ξεχωριστά ουράνια φαινόμενα σχεδόν θα συμπέσουν: η πανσέληνος, το πλησίασμα του δορυφόρου μας στη Γη (περίγειο) ώστε να υπάρχει σούπερ-Σελήνη και ταυτόχρονα η ολική έκλειψη της Σελήνης. Συνοπτικά, το φαινόμενο θα μπορούσε να αποκληθεί ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης.
Πρώτη φορά επέμβαση αφαίρεσης όγκου στον εγκέφαλο με 3D κάμερα στην Ελλάδα
Πρωτοποριακή επέμβαση αφαίρεσης καλοήθους όγκου εγκεφάλου (κρανιοφαρυγγιώματος) με τη βοήθεια τρισδιάστατης κάμερας (3D camera) και μόνιτορ και με τη χρήση γυαλιών που παρέχουν στον χειρουργό τρισδιάστατη εικόνα πραγματοποιήθηκε για πρώτη σε δημόσιο νοσοκομείο της Ελλάδας, στη Νευροχειρουργική Κλινική του "Παπανικολάου".
Φως στο μυστήριο των χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας
Ένα από τα δύο εναπομείναντα μέρη των χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας αποκρυπτογραφήθηκε από ερευνητές στο Ισραήλ Εξήντα μικροσκοπικά κομμάτια ενώθηκαν μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της περιόδου ενός έτους, όπου σε αυτά αναγνωρίζεται το όνομα μίας γιορτής που σηματοδοτεί τις αλλαγές μεταξύ των εποχών.
Δοκιμάστηκε μίνι πυρηνικός αντιδραστήρας για την πρώτη αποικία στον Άρη
Επιτυχείς ήtαν οι πρώτες δοκιμές ενός «μίνι» πυρηνικού αντιδραστήρα, που δοκίμασε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) στη Νεβάδα. Ο αντιδραστήρας «τσέπης» προορίζεται να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει μιας μακράς διάρκειας αποστολή αστροναυτών στον Άρη και τη δημιουργία της πρώτης αποικίας στο γειτονικό πλανήτη.
Η «ανατρεπτική» ομιλία του Έλληνα καθηγητή στο MIT Κ. Δασκαλάκη
Το βράδυ της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη, ο μόλις 36 ετών, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο περίφημο ΜΙΤ, μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του ΑΠΘ τις εκτιμήσεις του για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα «πέντε έως 50 χρόνια», παραδεχόμενος ότι η πραγματικότητα ενδέχεται τελικά να διαψεύσει κάθε πρόβλεψη.
Στο φως το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο δίκτυο σπηλαίων στον κόσμο (video)
Ομάδα δυτών εξερεύνησε δίκτυο υποθαλάσσιων καναλιών στο ανατολικό Μεξικό ανακαλύπτοντας αυτό που πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο δίκτυο λιμναίων σπηλαίων του πλανήτη, μήκους 347 χιλιομέτρων, μία ανακάλυψη που μπορεί να ρίξει φως στις έρευνες για τον αρχαίο πολιτισμό των Μάγιας. Μέσα στο δίκτυο σπηλαίων υπάρχουν απομεινάρια του αρχαίου πολιτισμού, κάτι που καθιστά τις έρευνες ιδιαιτέρως σημαντικές.
Η δημιουργικότητα έχει το δικό της «αποτύπωμα» στον εγκέφαλο
Η δημιουργικότητα έχει να κάνει με το να δημιουργεί κανείς περισσότερες επαφές στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Έτσι, μπορεί ο κάθε δημιουργός και εν γένει κάθε πρωτότυπος άνθρωπος να έχει κάτι μοναδικό σε σχέση με τους άλλους, όμως ο εγκέφαλος όλων των δημιουργικών ανθρώπων εμφανίζει ομοιότητες στην «καλωδίωσή» του.
Λύθηκε το μυστήριο του «Τάφου των δύο Αδελφών»
Δύο διάσημες αιγυπτιακές μούμιες που βρίσκονται στο Μουσείο του Μάντσεστερ, έχουν βαφτισθεί «Οι δύο Αδελφοί», επειδή έως τώρα πιστευόταν ότι ήσαν κανονικά αδέλφια. Όμως μια νέα αρχαιογενετική έρευνα, με επικεφαλής μία Ελληνίδα επιστήμονα, η οποία μελέτησε δείγματα DNA από τις δύο μούμιες, αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα αυτές είχαν διαφορετικό πατέρα, άρα ήσαν ετεροθαλή αδέλφια.