Η πρώτη παρατήρηση της συγχώνευσης δύο μακρινών άστρων νετρονίων, μέσω της ταυτόχρονης ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων και ακτινοβολίας από αυτό το βίαιο κοσμικό συμβάν που συγκλόνισε αστρονόμους και φυσικούς, επιλέχθηκε από το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Science» ως η σημαντικότερη επιστημονική ανακάλυψη στον κόσμο για το 2017.
Σελίδες
▼
Υπό κατασκευή όπλα γενετικής εξαφάνισης ειδών
Η γνωστή ερευνητική ομάδα του αμερικανικού στρατού DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) επενδύει 100 εκατ. δολάρια σε έρευνα γενετικής εξαφάνισης ειδών, όπως αποκάλυψαν e-mails που είδαν το φως της δημοσιότητας. Αυτή τη στιγμή η υπηρεσία DARPA είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της έρευνας πάνω στον «σκληρό δίσκο» του DNA.
Ανακάλυψαν πώς ακουγόταν η «φωνή» του Τυραννόσαυρου Ρεξ (video)
Η δυνατή και τρομακτική «φωνή» του Τυραννόσαυρου Ρεξ, όπως την παρουσίασαν πολλές κινηματογραφικές ταινίες, δεν είναι τελικά καθόλου ρεαλιστική. Επιστήμονες υποστηρίζουν πως στην πραγματικότητα ο δεινόσαυρος αυτός έβγαζε έναν πολύ υπόκωφο ήχο, που δεν έχει καμία σχέση με τον γνωστό τερατώδη βρυχηθμό. Και για πρώτη φορά εδώ και 66 εκατ. χρόνια κατάφεραν να τον «αποτυπώσουν» ηχητικά.
Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Hellas-Sat 4
Ο νέος Hellas-Sat, ολοκληρώθηκε και έχει ήδη μεταφερθεί στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας Lockheed Martin για τον τελικό έλεγχο (σ.σ environmental testing, ήτοι δοκιμές λειτουργίας με στόχο να διαπιστωθεί η άρτια λειτουργία του σε συνθήκες διαστήματος), πριν να μετακινηθεί στο σημείο εκτόξευσης από το οποίο θα αναχωρήσει για το διάστημα, μέσα στο 2018.
Συνέντευξη του καθηγητή Ν. Στεργιούλα για την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από σύγκρουση ζεύγους άστρων νετρονίων
Συνέντευξη παραχώρησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Νικόλαος Στεργιούλας, ο οποίος τα τελευταία είκοσι χρόνια δραστηριοποιείται ερευνητικά σε θέματα συναφή με την παρατήρηση που έγινε και στην οποία συμμετείχε το ένα τρίτο όλων των αστρονόμων παγκοσμίως.
Ο κουρκουμάς «εχθρός» των καρκινικών κυττάρων
Σύμφωνα με μια έρευνα στην οποία αναφερθήκαμε πρόσφατα, και είχε διεξαχθεί στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, τα πικάντικα φαγητά τα οποία διακρίνονται για τις ποσότητες μπαχαρικών που περιέχουν, όπως είναι το κάρι, ο κουρκουμάς, οι καυτερές πιπεριές, το πιπέρι κ.ά. συμβάλλουν στην επέκταση της μακροζωίας και την αποτροπή του πρόωρου θανάτου.
Ακτίνες X αποκαλύπτουν στοιχεία για τη μούμια 5χρονου κοριτσιού (video)
Στοιχεία για το μουμιοποιημένο σώμα ενός πεντάχρονου κοριτσιού που ανακαλύφθηκε το 1911 στην Hawara της Αιγύπτου, όπως για παράδειγμα πώς έγινε η μουμιοποίηση του 1900 χρόνια πριν, με τι αντικείμενα θάφτηκε και την αιτία του θανάτου του, προσπαθούν να εντοπίσουν επιστήμονες με τη χρήση καινοτόμων ακτίνων X.
Ο υπόγειος ωκεανός του Εγκέλαδου ίσως κρύβει ζωή (video)
Σύμφωνα με νέα μελέτη, ο εσωτερικός ωκεανός του Εγκέλαδου, του φεγγαριού του Κρόνου, είναι τόσο παλιός ώστε οι ερευνητές θεωρούν πιθανό να κρύβει μέσα του ζωή. Επίσης, ο πυρήνας του Εγκέλαδου είναι «πορώδης», γεγονός που σημαίνει ότι βοηθά να διατηρείται ο ωκεανός ζεστός, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ύπαρξη ζωής.
Μυστηριώδες κενό στην Πυραμίδα της Γκίζας (video)

Νέες γενετικές μεταλλάξεις προκαλούν καρκίνο του μαστού
Η μεγάλη διεθνής ερευνητική κοινοπραξία OncoArray Consortium, η οποία περιλάμβανε 550 επιστήμονες από έξι ηπείρους -μεταξύ των οποίων και Έλληνες- ανακάλυψε 72 νέες μεταλλάξεις και γονιδιακές παραλλαγές, που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για την εκδήλωση καρκίνου του μαστού. Η ανακάλυψη ελπίζεται ότι θα οδηγήσει σε καλύτερη διάγνωση και θεραπεία της νόσου στο μέλλον.
Αιολικό πάρκο ικανό να τροφοδοτήσει ενεργειακά όλο τον πλανήτη (video)
Σύμφωνα με την έρευνά των Άννα Πόσνερ και Κεν Καλντέιρα του Carnegie, αιολικά πάρκα στον βόρειο Ατλαντικό θα μπορούσαν να παρέχουν επαρκή ενέργεια για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες όλου του πλανήτη κατά τον χειμώνα. Το καλοκαίρι, η απόδοση θα έπεφτε σημαντικά, αλλά και πάλι θα αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου της Ευρώπης.