Σελίδες
▼
Ιστορική επιτυχία της SpaceX (video)
Για πρώτη φορά στην ιστορία των διαστημικών επιχειρήσεων, πύραυλος της αμερικανικής εταιρείας SpaceX έθεσε σε τροχιά 11 τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους και μετά επέστρεψε άθικτος στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ για να χρησιμοποιηθεί εκ νέου -ένα κατόρθωμα που υπόσχεται να μειώσει δραστικά το κόστος των διαστημικών αποστολών.
Ηράκλειτος: ο «Σκοτεινός Φιλόσοφος»
Τον αποκαλούν και «Σκοτεινό Φιλόσοφο», λόγω της έλλειψης γνώσης για το σύνολο του έργου του, καθώς λίγα είναι αυτά που έχουν διασωθεί, αλλά και για τον αινιγματικό χαρακτήρα που χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία του: Ο Ηράκλειτος είναι ένας από τους σημαντικότερους προσωκρατικούς φιλοσόφους, ο οποίος έζησε τον 5ο με 6ο π.Χ αιώνα στην Έφεσο της Ιωνίας.
Παραγωγή ακτινοβολίας γ σε μια μαύρη τρύπα (video)
Το περασμένο Απρίλιο το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi εντόπισε υψηλής ενέργειας ακτινοβολία γ. Ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Τζόναθαν Μπιτώ του Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής του Ορσέ χρησιμοποίησε τη συστοιχία τηλεσκοπίων παρατήρησης ακτίνων γ VERITAS που βρίσκεται στην Αριζόνα για να μάθει περισσότερα για την συγκεκριμένη ακτινοβολία.
Και η Κίνα στο «κυνήγι» της σκοτεινής ύλης
Η Κίνα είναι ο νέος «παίκτης» στο κυνήγι της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης, καθώς εκτόξευσε με επιτυχία και έθεσε σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη τον πρώτο της δορυφόρο Dark Matter Particle Explorer-DAMPE (Εξερευνητής Σωματιδίων Σκοτεινής Ύλης), πιο γνωστό στους Κινέζους ως «Γουκόνγκ» ή «βασιλιάς-μαϊμού».
Aνακάλυψαν «δίκτυα» γονιδίων που επηρεάζουν τη νοημοσύνη
Βρετανοί και άλλοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν για πρώτη φορά στον εγκέφαλο δύο ομάδες γονιδίων που σχετίζονται με τη νοημοσύνη. Τα δύο αυτά ανεξάρτητα «δίκτυα» με τις ονομασίες Μ1 και Μ3 φαίνεται να επηρεάζουν τις γνωσιακές-νοητικές λειτουργίες, όπως την μνήμη, την προσοχή, την ταχύτητα σκέψης και τη λογική.
«Sarissa»: το ελληνικό νυστέρι
Ένα νέο χειρουργικό νυστέρι, το «GV/GA Sarissa-Lancet», που αποτελεί καινοτομία και χρήσιμο εργαλείο στη χειρουργική, είναι το αποτέλεσμα της 10ετούς ερευνητικής προσπάθειας επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Το καινοτόμο νυστέρι επιτρέπει στον χειρουργό να γνωρίζει αν, κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης, ο όγκος έχει αφαιρεθεί επί υγιών ορίων, δηλαδή καθ' ολοκληρίαν.
Σιμόν Μπολιβάρ: Ο ελευθερωτής της Λατινικής Αμερικής
Στις 17 Δεκεμβρίου 1830, πέθανε ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της Λατινικής Αμερικής, που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως «El Libertador» (Ο Ελευθερωτής). Ο Σιμόν Χοσέ Αντόνιο δε λα Σαντίσιμα Τρινιδάδ Μπολίβαρ υ Παλάσιος ηγήθηκε αρκετών απελευθερωτικών κινημάτων, αφιερώθηκε στον αγώνα κατά της ισπανικής αυτοκρατορίας και οδήγησε στην ανεξαρτησία τη Βολιβία, την Κολομβία, το Εκουαδόρ, τον Παναμά και τη Βενεζουέλα.
Μπελούρ Ιγενγκάρ 1918 – 2014
Θρυλικός γκουρού, που διέδωσε στη Δύση τη γιόγκα και γοήτευσε με τη διδασκαλία του εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο. «Ίσως κανένας δεν έχει κάνει τόσα όσα ο Ιγενγκάρ για να προσηλυτίσει τη Δύση στη γιόγκα», έγραφαν το 2002 οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. Το 2004 το αμερικανικό περιοδικό «Time» τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο με τους 100 επιδραστικότερους ανθρώπους στον κόσμο.
Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κόβουμε τη ζάχαρη
Ο μέσος άνθρωπος λαμβάνει περίπου 300 περιττές θερμίδες καθημερινά λόγω της ζάχαρης, σύμφωνα με μια πρόσφατη αναφορά του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Υπάρχουν οι γνωστές πηγές, όπως τα γλυκά και τα αναψυκτικά, αλλά τη βρίσκουμε κρυμμένη και σε πιο “αθώα” μέρη, όπως dressing για σαλάτες και στο γιαούρτι.
Πρόγραμμα Lebensborn: Τα «παιδιά του Χίτλερ»
Τον Δεκέμβριο του 1935, εβδομήντα πέντε χρόνια πριν, ο αρχηγός των Ες Ες, Χάινριχ Χίμλερ, δημιούργησε το πρόγραμμα ευγονικής Lebensborn (Πηγή Ζωής). Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, μέλη των Ες Ες ενθαρρύνονταν να τεκνοποιούν με γυναίκες που πληρούσαν τα χαρακτηριστικά της «άριας φυλής». Σε κάθε παιδί δινόταν ένας αριθμός, ενώ οι Γερμανοί βοηθούσαν οικονομικά την ανύπαντρη μητέρα.
Διάγνωση και θεραπεία της χαμηλής τεστοστερόνης
Οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι μιλούν όλο και συχνότερα στους άνδρες ασθενείς τους για τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Αυτό συμβαίνει τόσο γιατί αυξάνεται ο αριθμός των ανδρών μεγαλύτερης ηλικίας όσο και γιατί είναι περισσότεροι οι άνδρες που είναι ανοιχτοί στη συζήτηση σχετικά με τη στυτική δυσλειτουργία.
Άνθρακας Q: πιο σκληρός κι από διαμάντι
Τι συμβαίνει αν βομβαρδίσουμε άτομα άνθρακα με έναν παλμό ακτινοβολίας λέιζερ για 200 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου; Ο άμορφος άνθρακας μετατρέπεται σε «άνθρακα Q», μια νέα μορφή κρυσταλλικού άνθρακα που είναι σκληρότερη από το διαμάντι και παρουσιάζει μια πληθώρα ασυνήθιστων -και υποσχόμενων- ιδιοτήτων.
Κινέζοι επιστήμονες: Είμαστε έτοιμοι να κλωνοποιήσουμε ανθρώπους
Ο Κινέζος επιστήμονας Xu Xiaochun, που ηγήθηκε την ανάπτυξης του πρώτου εργοστασίου κλωνοποίησης στον κόσμο, ισχυρίζεται πως πλέον η επιστημονική του ομάδα είναι έτοιμη να κλωνοποιήσει έναν άνθρωπο. Ο μόνος φόβος του, όπως είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, είναι κατά πόσον η κοινωνία είναι έτοιμη να το δεχτεί.
Φίλιππο Τ. Μαρινέτι: Ο «πατέρας» του φουτουρισμού
Δημιουργός του ιδρυτικού μανιφέστο του φουτουρισμού το 1909, ο Ιταλός ποιητής αποτέλεσε τη βασική μορφή του φουτουριστικού κινήματος. Βασική του αρχή είναι πως πρέπει να αφήσουμε το ρομαντισμό, τις παλιές μορφές και σχήματα, την παράδοση, την ηθική και την αρχαιολογία και να υμνήσουμε τη δύναμη, την ταχύτητα, τον πόλεμο, την πολυτέλεια –που θεωρείται υγεία του κόσμου-.