Λίγες ώρες μετά την ανακάλυψη ενός τεράστιου παγωμένου βράχου στις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος που ίσως αναγορευτεί σε πλανήτη-νάνο, διεθνής ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι ο αστεροειδής Χαρικλώ διαθέτει δακτυλίους. Η ανακάλυψη είναι σημαντική αφού πρόκειται για το μικρότερο σώμα στο Ηλιακό Σύστημα που φέρει δακτυλίους και παρέχει νέα στοιχεία για το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο.
Σελίδες
▼
Παρατηρώντας του κεραυνούς από το Διάστημα
Τη φωτογραφία μιας καταιγίδας συνοδευόμενη από πολύ ισχυρούς κεραυνούς στην Αραβική Χερσόνησο έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Η εικόνα ελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο ενός νέου ερευνητικού προγράμματος που έχει ξεκινήσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Firestation» και με εξειδικευμένα όργανα οι επιστήμονες θα μελετούν το φαινόμενο των κεραυνών.
UNABOMBer: Μια “εκρηκτική” ιδιοφυΐα – Μέρος Α
Με ποια κριτήρια μια ευφυέστατη προσωπικότητα οδηγείται στο έγκλημα; Πώς μπορεί μια εγκληματική συμπεριφορά να συμβάλει στην διαμόρφωση ιδεών; Μερικές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνει η ιστορία του Theodore “John” Ted Kaczynski, γνωστού και ως “UNABOMBer” (UΝiversity and Αirline bomber), το όνομα του οποίου συνδέθηκε περισσότερο με τις αυτοσχέδιες βομβιστικές επιθέσεις στις οποίες επιδιδόταν επί είκοσι έτη λόγω του μίσους του προς την αμερικάνικη βιομηχανική κοινωνία, παρά με την εξαίρετη επιστημονική του πορεία.
Βιοδιασπώμενη μπαταρία που απορροφάται από το σώμα
Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν μια πλήρως βιοδιασπώμενη μικροσκοπική μπαταρία, η οποία διαλύεται σταδιακά μέσα στο σώμα. Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για την κατασκευή ιατρικών νανο-συσκευών που θα εμφυτεύονται στο σώμα για να χορηγούν φάρμακα ή για να καταγράφουν ζωτικές λειτουργίες, έως ότου απορροφηθούν τελείως από τον οργανισμό μετά τη χρήση τους.
Arthur Schopenhauer: περί ανάγνωσης και βιβλίων
Η αμάθεια υποβιβάζει τον άνθρωπο μόνο όταν συνοδεύεται από υλικά πλούτη. Η ένδεια και η ανέχεια καθυποτάσσουν τους φτωχούς. Η εργασία υποκαθιστά στη ζωή τους τη μάθηση και απασχολεί τη σκέψη τους. Αντίθετα, όσοι πλούσιοι είναι αμαθείς, ζουν μόνο για τις απολαύσεις και δεν διαφέρουν από τα μοσχάρια. Ακόμη πιο αξιόμεμπτο είναι ότι δεν χρησιμοποιούν τα πλούτη και τον ελεύθερο χρόνο τους για να τους προσδώσουν ύψιστη αξία […]
Τα ηφαίστεια του ηλιακού συστήματος
Χιλιάδες ηφαίστεια βρίσκονται διάσπαρτα στο ηλιακό σύστημα. Μπορεί η Γη να είναι μοναδική από πολλές απόψεις αλλά ένα από τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της που είναι κοινά σε όλο το ηλιακό μας σύστημα είναι τα ηφαίστεια. Οι πλανήτες και οι δορυφόροι στο ηλιακό μας σύστημα είναι εξαιρετικά ενεργοί ηφαιστειακά από τις απαρχές της δημιουργίας του ως και σήμερα.
Διπλό «χτύπημα» δέχτηκε κάποτε η Γη
Η πτώση αστεροειδών στη Γη είναι διαχρονικό φαινόμενο σε όλη την ιστορία του πλανήτη μας. Η ταυτόχρονη πτώση όμως δύο αστεροειδών είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο και μέχρι σήμερα έχουν εντοπισθεί κάποια σχετικά ευρήματα χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά ένα τέτοιο συμβάν. Ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι ανακάλυψε στοιχεία που δείχνουν την πτώση ενός «ζεύγους» αστεροειδών στη Γη πριν από περίπου 450 εκ. έτη.
Tι είναι η εαρινή ισημερία και πώς φαίνεται από το Διάστημα (video)
Νέο αποτελεσματικό διαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο του εντέρου
Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο μη επεμβατικό τεστ για τη διάγνωση του καρκίνου του εντέρου, καθώς και του προκαρκινικού σταδίου (προχωρημένοι πολύποδες). Βασίζεται στην ανάλυση των κοπράνων και είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τα υπάρχοντα τεστ, ανιχνεύοντας τη νόσο σε ποσοστό 92%, επιτυχία ανάλογη με αυτή της κολονοσκόπησης.
Εξερεύνηση του εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο
Ο κίτρινος γίγαντας του Σύμπαντος
Ομάδα Ευρωπαίων αστρονόμων εντόπισε ένα άστρο, πραγματικό γίγαντα, το οποίο έχει διάμετρο τουλάχιστον 1.300 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου. Το άστρο είναι περίπου ένα εκατομμύριο φορές πιο λαμπερό από τον Ηλιο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κίτρινο άστρο που έχει ποτέ ανακαλυφθεί και ένα από τα δέκα μεγαλύτερα άστρα εν γένει που έχουν ποτέ παρατηρηθεί.
Εδώ γεννήθηκε το Internet (video)
Στις 12 Μαρτίου ο Παγκόσμιος Ιστός γιόρτασε τα 25α γενέθλιά του, η επέτειος αυτή δεν θα ήταν όμως δυνατή αν δύο δεκαετίες νωρίτερα δεν είχε προηγηθεί το ARPANET, το πρώτο δίκτυο μεταγωγής δεδομένων σε «πακέτα». Το πρώτο διαδικτυακό μήνυμα του ARPANET εστάλη το 1969 από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA).
Γιατί το τυπωμένο χαρτί υπερέχει από κάθε είδους οθόνη
Το μέσο που χρησιμοποιούμε για να διαβάσουμε επηρεάζει τον τρόπο ανάγνωσης, συνεπώς το τυπωμένο χαρτί υπερέχει από κάθε είδους οθόνη, όσον αφορά τον βαθμό που κατανοούμε και αφομοιώνουμε κείμενα, αλλά και τον χρόνο που τα θυμόμαστε. Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει αρκετοί επιστήμονες με τις μελέτες τους, οι οποίες έχουν ξεκινήσει εδώ και σχεδόν μία 20ετία για να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχει ποιοτική διαφορά στο πώς προσλαμβάνουμε ένα κείμενο σε έντυπη μορφή και πώς σε ψηφιακή, την οποία θα διαβάσουμε σε ένα PC, ένα e-reader, μια ταμπλέτα ή ένα smartphone.
Το μεγαλείο του Βορείου Σέλαος (video)
Εντυπωσιακές φωτογραφίες από το μαγευτικό Βόρειο Σέλας στο Κάιθνες της Σκωτία, απαθανάτισε ο Πολωνός φωτογράφος Μασιέγ Βινιάρτζιζκ. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για το πιο θεαματικό σέλας που έχει καταγραφεί την τελευταία δεκαετία. Συνδυάζοντας ομοιόμορφα περί τις 2.000 λήψεις, ο Βινιάρτζιζκ δημιούργησε ένα βίντεο time-lapse.
H διάλυση ενός αστεροειδή σε ένα φίλμ
Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Ντέβιντ Τζιούιτ του Πανεπιστημίου του Λος Αντζελες (UCLA) είδαν λαμπρά αντικείμενα να διασχίζουν την μεγάλη ζώνη αστεροειδών και συνέχισαν την παρατήρηση χρησιμοποιώντας το Hubble. Όπως πιστεύουν, αυτό που είδαν ήταν η αυτοδιάλυση του αστεροειδή P/2013 R3. Ο αστεροειδής εκτιμάται ότι πριν αρχίσει να διαλύεται είχε διάμετρο 700-1.100 μέτρων.