COVID-19: Mία προειδοποίηση

Αν θέλετε απλώς να μάθετε πώς να μειώσετε τον κίνδυνο σύλληψης του COVID-19, μετακινηθείτε προς τα κάτω στην ενότητα "Μείωση κινδύνου". Ωστόσο, για μια αναλυτικότερη σκοπιά της επικείμενης πρόκληση, σας ενθαρρύνουμε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο με προσοχή.Ο στόχος αυτού του εγγράφου είναι απλός: Ώστε να μην βρεθεί προ εκπλήξεως, είναι προτιμότερο κανείς να γνωρίζει τι πρόκειται να αντιμετωπίσει. Επιπλέον στόχος του άρθρου είναι να μειώσει το άγχος, τον πανικό και κυρίως την παραπληροφόρηση, προβαίνοντας σε μετάδοση άρτιων στοιχείων, χωρίς να αυτά να υποβαθμίζουν τους κινδύνους του COVID-19.
Το συγκεκριμένο άρθρο έγγραφο έχει περάσει από εκατοντάδες διορθώσεις χάρη στα σχόλια και διορθώσεις της παγκόσμιας διαδικτυακής κοινότητας, από μέρη όπως το Σιάτλ, την Αυστραλία, τον Καναδά, και το Λος Άντζελες μεταξύ άλλων. Τα δεδομένα που ακολουθούν έχουν προκύψει έπειτα από σχολαστική έρευνα από εμπειρογνώμονες στους τομείς τους. Ωστόσο σε πρωτοφανείς συνθήκες, ωφείλουμε να είμαστε υπεύθυνοι για τη δική μας έρευνα και κατ' επέκταση προσωπική υγεία.

Η πλαισίωση και ανανέωση των πληροφοριών παραμένει μια συνεχιζόμενη πρόκληση, όπως επίσης και η αντιμετώπιση μιας πρωτοφανούς ασταθής κατάστασης. Σχετικά με την πληροφόρηση περί της νόσο, την τελέυταία λέξη πάντοτε θα έχουν οι υγειονομικές αρχές, καθώς και οι mods αυτού του subreddit.

Τώρα λοιπόν ας ανασκουμπωθούμε, η συνέχεια του άρθρου θα είναι λίγο γαμήσι.


ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΟ:

Μια πρόσφατη εις βάθος μελέτη, έδειξε πόσο υπερβολικά μολυσματικός είναι ο COVID-19. Δυστυχώς, η εξάπλωσή του δεν έχει επιβραδυνθεί, και ο ιός έχει σταματήσει μόνο στην Κίνα με χρήση δρακόντιων μέτρων. Με άλλα λόγια, και όπως είπε και ο ίδιος ο Διευθυντής του ΠΟΥ, αυτό δεν είναι απλά ακόμη μια επιχείρηση.

Τα κακά νέα: Υπάρχουν επί του παρόντος πάνω από 135.000 παγκοσμίως επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και ο ΠΟΥ πρόσφατα το χαρακτήρισε ως πανδημία. Δηλαδή ο ιός έχει χτυπήσει ήδη και την δική μας πόρτα, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανόν να υπάρχει σιωπηρή μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα καλά νέα: Η γνώση και άρτια πληροφόρηση δρα καταλυτικά στην καταπολέμηση τέτοιων καταστάσεων. Λειτούργησε το 1918 ενάντια στην Ισπανική Γρίπη, όταν ουσιαστικά απαγορέψαμε τη μεσαιωνική πρακτική της αφαίμαξης και της φλεβοτομής (ίσως έχετε ακουστά, χρησιμοποιούνταν για την αποβολή της περίσσειας του αίματος με σκοπό τη θεραπεία οιασδήποτε ασθένειας;). Επίσης λειτούργησε εναντίον άλλων επιδημιών: Ευλογιά, MERS, SARS, Ebola, κλπ. Η αντιμετώπιση της Ευλογιάς από τον ΠΟΥ δεν ήταν τίποτε λιγότερο από μια ηρωική επιστημονική πράξη.

Και κάπως έτσι, εκατό χρόνια μετά το 1918, βρισκόμαστε και πάλι στην ίδια θέση, αντιμετωπίζοντας ίσως τη μεγαλύτερη δοκιμή της γενιάς μας. Το πρόβλημα όμως ωστόσο με την γενιά του διαδικτύου είναι πως ο συνεχής κατακλυσμός πληροφοριών μπορεί να θάψει μια πραγματική απειλή σε σωρεία παραπληροφόρησης. Και παρόλο που το έγγραφο αυτό δεν αποτελεί ολοκληρωμένη επισκόπηση, ελπίζουμε ότι θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε ποιες ειδήσεις είναι εσφαλμένες, καθώς και να δοθεί η ευκαιρία σε όσους για πρώτη φορά διαβάζουν για την πρόσφατη πανδημία, να μάθουν τις επικρατέστερες επιστημονικά απόψεις.

Συνεχίστε λοιπόν και διαβάστε για τον εχθρό μας. Μην υποτιμήστε την κατάσταση.
Προετοιμαστείτε για την μάχη.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:
 • Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος: βήχας, φτάρνισμα και αναπνοή. Επίσης μπορείτε να κολλήσετε τον ιό μέσω χειραψίας, φιλώντας κάποιον που είναι άρρωστος, ή αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια (διασπορά σταγονιδίων, υπολείμματα βήχα). Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πόμολα, κουμπιά ανελκυστήρων και επιφάνειες επιρρεπείς σε νέφος διασκορπισμού σταγονιδίων. «Διασπορά του βήχα» σημαίνει πως κάθε φορά που ένα άρρωστο άτομο βήχει, απελευθερώνεται μάζα σταγονιδίων πάνω σε μια δεδομένη περιοχή. Στη συνέχεια, Τα ιικά σωματίδια εντός αυτών των σταγονιδίων κατακάθονται σε διάφορες επιφάνειες. Οι άνθρωποι αγγίζουν αυτές τις επιφάνειες και έπειτα μπορεί να αγγίξουν το τηλέφωνό ή το πρόσωπό τους, που με τη σειρά τους οδηγούν σε επαφή με τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη τους, προκαλώντας λοίμωξη. Επομένως, είναι προτεινόμενο να κρατάτε απόσταση περίπου δύο μέτρων από τους ανθρώπους και να αντιμετωπίζετε ό, τι αγγίζετε δημόσια, σαν να έχει μολυνθεί (δείτε την ενότητα "Μείωση κινδύνου" παρακάτω). Δείτε εδώ είναι ένα εξαιρετικό σύντομο βίντεο για το θέμα. Διαβάστε περισσότερα για αυτό το θέμα εδώ.
 • [ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ, ΩΣΤΟΣΟ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΥΡΕΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ] Υπάρχουν ενδείξεις πως ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί και μέσω της αναπνοής. Ο Michael Osterholm, PhD, MPH, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής για την Λοιμώδη Νοσήματα στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα: "Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι το COVID-19 απλώνεται απλά με αναπνοή, ακόμη και χωρίς βήχα. Δεν ξεχνάμε το πλύσιμο των χεριών, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αν δεν θέλετε να μολυνθείτε, δεν μπορείτε να βρίσκεστε σε πλήθη. Η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι το αποτελεσματικότερο εργαλείο που έχουμε τώρα ". Πηγή. (Σημαντική παρατήρηση: η έρευνα προσδιορίζει τους ασθενείς που είναι συμπτωματικοί και δεν δηλώνει ασυμπτωματική μεταφορά. Επίσης, σημειώσατε ότι αυτή η μελέτη δεν έχει εξεταστεί από την επιστημονική κοινότητα, αλλά δεδομένων των περιστάσεων περιλαμβάνεται εδώ). UPDATE: Ο Δρ Osterholm πήγε στο Joe Rogan show για να εξηγήσει την κατάσταση. Παρόλο που η εκπομπή θεωρείται αμφιλεγόμενη, τα διαπιστευτήρια του γιατρού μιλούν από μόνα τους.
 • [ΣΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ] Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το COVID-19 μπορεί να επιβιώσει στον αέρα για έως 3 ώρες και αρκετές ημέρες σε επιφάνειες, ανάλογα με την επιφάνεια (έως 3 ημέρες σε πλαστικό, έως 2 ημέρες σε μέταλλο, έως και 1 ημέρα σε χαρτόνι). (Άρθρο | Μελέτη)
 • [ΣΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ] Μία νέα ανάλυση φαίνεται να δείχνει ότι μολυσμένα άτομα χωρίς συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν στην εξάπλωση του κοροναϊού περισσότερο από όσο εκτιμούσαμε (σύνδεσμος CNN με συνδέσμους σε πολλαπλές μελέτες)
 • Έως 1 στα 5 μολυσμένα άτομα μπορεί να χρειάζονται νοσηλεία πηγή 1, πηγή 2. Ωστόσο το παραπάνω αποτελεί απλούστευση μιας και η κατανομή των δεδομένων είναι στρεβλή ή αλλιώς βεβαρημένη προς τους ηλικιωμένους και εκείνους με συνοδά νοσήματα (βλ. Το τμήμα Θνησιμότητα / συνοδά νοσήματα παρακάτω). Επιπλέον, οι μετρήσεις διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή και την δυνατότητα για τεστ. Αναλυτικότερα: Περίπου το 80% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων ασθενών παρουσίασαν ήπια έως μέτρια ασθένεια, η οποία περιελάμβανε περιπτώσεις πνευμονίας και μη. 13,8% των ασθενών νόσησαν σοβαρά απαιτώντας νοσηλεία και 6,1% των περιστατικών ήταν κρίσιμα, απαιτώντας ΜΕΘ (αναπνευστική ανεπάρκεια, σηπτικό σοκ και / ή δυσλειτουργία / ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων). (Οι αριθμοί αυτοί είναι από τις 20 Φεβρουαρίου 2020, με βάση 55.924 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στην Κίνα, από την έκθεση του ΠΟΥ.) UPDATE: Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας αναφέρει ποσοστό της τάξης 10% για ανάγκη νοσηλείας σε ΜΕΘ και εξέδωσε προειδοποίηση.
 • Λόγω της εξαιρετικά μολυσματικής φύσης του COVID-19, ο κίνδυνος δεν είναι μόνο ο ρυθμός θνησιμότητας για τους ευάλωτους, αλλά και η πιθανότητα συντριπτικής κατάρρευσης του συστήματος υγείας, η οποία με τη σειρά θα προκαλέσει προκαλεί μη αναγκαίους θανάτους.
 • Δεδομένων των υπαρχόντων συνθηκών, δεν θα χρειαζόταν πολύ για να κατακλυστούν τα νοσοκομεία, γι'αυτό είναι σημαντικό να αρχίσουμε να παίρνουμε προληπτικά μέτρα τώρα (που περιγράφονται παρακάτω στο τμήμα "Μείωση Κινδύνου") - ειδικά επειδή τα νοσοκομεία έχουν ήδη επιβαρυνθεί με μια δύσκολη περίοδο γρίπης (ειδικά σε χώρες του βόρειου ημισφαίριου). Για παράδειγμα οι ΗΠΑ, αν μόνο 10 στους 1.000 ανθρώπους χρειάζονταν κρεβάτι, το σύστημα ήδη θα είχε έλλειψη, καθώς υπάρχουν μόνο 2.77 κρεβάτια για κάθε 1000 άτομα και 2.58 για τον Καναδά. Γιατί είναι σημαντικό? Στη Νότια Κορέα, 4 από τους 22 θανάτους συνέβησαν ενώ περίμεναν να νοσηλευτούν (πηγή στην κορεατική γλώσσα, καθώς και συζήτηση γι 'αυτό) και αυτό στην Νότια Κορέα, η οποία είναι #2 στον κόσμο, με 12,27 κρεβάτια ανά 1000 άτομα. Και φυσικά πολλά κρεβάτια θα είναι ήδη κατειλημμένα για τακτικούς ασθενείς. Το Τορόντο προειδοποιεί σοβαρά ότι τα νοσοκομεία δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν εάν επιδεινωθεί η επιδημία κοροναϊού στον Καναδά: 6 Μαρτίου..
 • Ένας χειρούργος που εργάζεται στην καρδιά της επιδημίας της Ιταλίας δίνει μια αγωνιώδη μαρτυρία και προτρέπει όλους να λάβουν σοβαρά υπόψη την προειδοποίηση ότι μπορεί εύκολα να κατακλύσουν τα νοσοκομεία (μετάφραση / Αυθεντικό).
 • Αυτός είναι ένας "νέος" ιός, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει ποτέ εκτεθεί σε αυτόν και ως εκ τούτου όλοι είναι ευαίσθητοι. Δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε οι αρχές περιμένουν ένα για κάποιο χρονικό διάστημα.
 • Οι άνθρωποι πιστεύεται ότι είναι πιο μεταδοτικοί όταν είναι πιο συμπτωματικοί (οι ασθενέστεροι). (Πηγή: CDC)
 • Update: "Κοροναϊός: Γιατί θα Πρέπει να Δράσουμε ΤΩΡΑ" (σύνδεσμος)
 • Update: Εξαιρετική επεξήγηση σχετικά με το τι μπορεί να παραμονεύει πίσω από την κανονικότητα και πόσο γρήγορα μπορεί να χτυπήσει ένα πράγμα σαν αυτό, από το The Washington Post: "Όταν ένας κίνδυνος αυξάνεται εκθετικά, όλα φαίνονται καλά μέχρι να είναι ήδη πολύ αργά" (σύνδεσμος | σύνδεσμος 2)
 • Update: CNN: "Πάρτε το σοβαρά. Ο Coronavirus πρόκειται να αλλάξει τη ζωή σας για λίγο" (link)
 • Update: Διευθυντής του WHO: "Είμαστε βαθιά προβληματισμένοι τόσο από τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και τη σοβαρότητα όσο και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας". (Σύνδεσμος
 • Update: "Κάθε χώρα που εξετάζει την εμπειρία άλλων χωρών με μεγάλες επιδημίες και πιστεύει ότι δεν πρόκειται να τους συμβεί κάνει ένα θανατηφόρο λάθος", προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ:
 • Μην πανικοβάλλεστε, αλλά δώστε στον εαυτό σας την ελευθερία να φοβάστε. Ο φόβος μας προετοιμάζει. Όσον αφορά τον πανικό, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να κοιτάξετε τις πολυπληθείς αίθουσες των νοσοκομείων Wuhan στις πρώτες φάσεις της επιδημίας για να καταλάβετε πώς ο πανικός επιδεινώνει τα προβλήματα. Είναι λοιπόν εποικοδομητική μία δόση φόβου, καθώς μας σπρώχνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Από εκεί και έπειτα ωστόσο, πρέπει να στρεφόμαστε στoν ορθολογισμό, την καθαρή σκέψη, και να δίνουμε βάση στις τοπικές υγειονομικές αρχές. Όσον αφορά το τι μπορείτε να κάνετε, ακολουθήστε τα βήματα στην ενότητα "Μείωση κινδύνου" παρακάτω.
 • Εάν αψηφήσουμε αυτή την απειλή η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς αυτή η υποτίμηση μπορεί να σας κοστίσει τη ζωή ή τη ζωή ενός αγαπημένου σας προσώπου.
 • Μόλις αντιληφθείτε την έκταση της απειλής, μπορεί να αισθανθείτε άγχος και υπεραισθησία και να αρχίσετε να παίρνετε περίσσειες προφυλάξεις. Αυτό είναι φυσιολογικό, αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν αντίδραση προσαρμογής. Ένας σύντομος οδηγός για το πώς να το αντιμετωπίσετε.
 • Η Τάση κανονικότητας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Το ίδιο ισχύει και για την άρνηση. Μπορεί να ακούτε πράγματα όπως "είναι μόνο μια γρίπη, τίποτα δεν χρειάζεται να ανησυχείς". Η σύγκριση του COVID-19 με τη γρίπη είναι επικίνδυνα ανακριβής. Η ρεαλιστική προσέγγιση της απειλής βοηθά στην προετοιμασία, ενώ η άρνηση θέτει εσάς και τους αγαπημένους σας σε κίνδυνο. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε άρνηση μπορεί να βάζουν τον εαυτό τους σε ανόητους κινδύνους, όπως η προσέλευση σε συμβάντα με πολύ κόσμο ενώ μία πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, ή η ελλιπής πρόληψη προστατευτικών μέτρων, μεταφέροντας κατά λάθος τον ιό σε άλλους. Η άρνηση επιβραδύνει επίσης την ανταπόκριση της κοινότητας.
 • Δείτε εδώ ένα εξαιρετικό άρθρο του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ για τις αντιδράσεις και τις υπερβολικές αντιδράσεις, την άρνηση σε αντίθεση με τον πανικό και τις πέντε βασικές αρχές άμυνας κατά της άρνησης. Είναι σύντομο και αξίζει τον κόπο.
 • Για τους κυβερνώντες, η θεωρεία διαχείριση κρίσης μας διδάσκει ότι είναι σημαντικό να μην υποβιβάζουμε την απειλή, διαφορετικά μπορεί να χαθεί η εμπιστοσύνη του κοινού. Μη φοβηθείτε να προκαλέσετε πανικό (δείτε το προαναφερθέν έγγραφο). Το κοινό χρειάζεται να είστε σαφής, ενημερωτικός, ικανός και ενεργός. Μελέτες όπως αυτή για την πανδημία του 1918 έχουν δείξει πόσο αποτελεσματική είναι η ενεργή προσέγγιση από την πλευρά της ηγεσίας. Δείτε τι μπορεί να συμβεί στην αντίθετη περίπτωση. Update: Μία προειδοποίηση για τις ηγεσίες.
 • Αν αντιμετωπίσετε δυσφορία σχετικά με την επιδημία, μπορείτε να επισκεφθείτε την υποστήριξη ψυχικής υγείας COVID-19.

ΜΕΙΩΣΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ:

Σκεφτείτε τους κοντινούς σας ανθρώπους που είναι ευάλωτοι (βλ. Το τμήμα "Συνοδά Νοσήματα"). Αν όχι για τον εαυτό σας, κάντε το για αυτούς.
 • Εφαρμόστε κοινωνική αποστασιοποίηση. Δείτε εδώ γιατί λειτουργεί.
 • Μην αγγίζετε το πρόσωπό σας (εξασκηθείτε στο σπίτι, είναι πιο δύσκολο από ό, τι νομίζετε).
 • Έπειτα από κάθε έξοδο, πλύνετε τα χέρια σας και απολυμάνετε το τηλέφωνό σας (ο ιός μπορεί να ζήσει έως και 96 ώρες σε οθόνες τηλεφώνου). Πιθανότατα πλένετε τα χέρια σας λάθος. Δείτε έναν σύντομο οδηγό 1,5 λεπτού από τον ΠΟΥ.
 • Έχετε πάντοτε απολυμαντικό μαζί σας. Εάν δεν έχετε χρησιμοποιείστε σαπούνι το οποίο λειτουργεί καλύτερα από το αλκοόλ και τα απολυμαντικά στην καταστροφή της δομής των ιών (πηγή)
 • Μην πραγματοποιείτε χειραψίες.
 • Όταν βρίσκεστε έξω, κρατάτε "απόσταση βήχα" από τους γύρω σας, η οποία είναι τουλάχιστον 2 μέτρα.
 • Αντιμετωπίστε όλες τις επιφάνειες με τις οποίες έρχεστε σε επαφή ως μολυσμένες.
 • Εάν χρησιμοποιείτε μια παγούρι νερού ή καφέ, φροντίστε να την απολυμάνετε μετά από κάθε έξοδο.
 • Απολυμάνετε τα ντουλάπια και τις συχνά αγγιζώμενες επιφάνειες, ειδικά τα πληκτρολόγια και τα τηλέφωνα. Επίσης, απολυμάνετε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αγορών, πορτοφόλια, κλειδιά.
 • Πάρτε πρωτοβουλία και απολυμάνετε πόμολα και κουμπιά του ασανσέρ στο κτίριό σας. Μην περιμένετε να το κάνει η διοίκηση για εσάς.
 • Έχετε απολυμαντικό σε κάθε μία από τις εισόδους του σπιτιού σας.
 • Αποφύγετε οποιονδήποτε βήχει και παραμείνετε μακριά από ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους.
 • Μείνετε μακριά από τα πλήθη.
 • Βήχετε στον αγκώνα σας ή κατά προτίμηση σε χαρτομάντηλο που θα πετάξετε άμεσα στα σκουπίδια.
 • Όταν βρίσκεστε έξω, αγγίξτε μόνο τα πράγματα με τις αρθρώσεις εξωτερικά της παλάμης σας, το γάντι ή το μανίκι σας. Αγγίξτε τα κουμπιά ανελκυστήρα με την άκρη του κλειδιού σας.
 • Ρωτήστε τον προϊστάμενό σας εάν μπορείτε να εργάζεστε από το σπίτι, καθώς στην εργασία υπάρχει υψηλή μετάδοση του ιού.
 • Υπάρχει παγκόσμια έλλειψη προστατευτικών μασκών προσώπου. Εάν έχετε περίσσια, να είστε έτοιμοι να μοιραστείτε σε περίπτωση που τα νοσοκομεία / χώροι περίθαλψης στείλουν κλήση προς την κοινότητα.
 • Αν έχετε περίσσεια απολυμαντικών, μοιραστείτε με εκείνους που δεν έχουν. Η ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης απαιτεί συνεργασία και βοηθά τους πάντες στην κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων εσάς και των αγαπημένων σας.
 • Έχετε αποθέματα φαγητού για 14 ημέρες στο σπίτι σας σε περίπτωση που χρειαστεί αν μπείτε σε καραντίνα. Η προετοιμασία αγαθών για την περίπτωση καραντίνας δεν βλάπτει κανένα, αλλά προσέξτε να μην ξεκινήστε να προετοιμάζεστε όταν ανακοινωθεί περιστατικό επιδημίας στην πόλη σας, καθώς μπορεί να βρεθείτε κοντά σε άρρωστους ανθρώπους. Σε εκείνη την χρονική στιγμή, είναι καλύτερο να ψωνίζετε τη νύχτα / ώρες χαμηλής προσέλευσης και μετά από εντατικές προφυλάξεις. Επίσης εξετάστε το ενδεχόμενο να παραγγείλετε τα ψώνια σας μέσω διαδικτύου.
 • Μην μοιράζεστε ποτήρια. Μην μοιράζεστε φαγητά. Μην μοιράζεστε οδοντόβουρτσες. Γενικά, μην μοιράζεστε τίποτα που έρχεται σε άμεση επαφή με το στόμα ή τη μύτη σας.
 • Επιτρέψτε στους χώρους να αερίζονται. Η αραίωση σταγονιδίων μπορεί να εμποδίσει την μετάδοση μιας βαριάς, μολυσματικής δόση. Αφηστέ ανοιχτό ένα παράθυρο ή και έναν ανεμιστήρα. (πηγή)
 • Χρησιμοποιήστε υγραντήρες χώρου. Η διατήρηση της υγρασίας, προστατεύει τις προστατευτικές μεμβράνες της αναπνευστικής οδού από την ξήρανση, η οποία τις καθιστά λιγότερο αποτελεσματικές στην αποβολή παθογόνων οργανισμών. Η υγρασία μεσαίας τάξης φαίνεται επίσης να προκαλεί ταχύτερη αποβολή ορισμένων ιών.
 • Εκτός από την άσκηση της κοινωνικής αποστασιοποίησης, θυμηθείτε πάντα τα τρία πρώτα: απολυμάνετε το τηλέφωνό σας, μην αγγίζετε το πρόσωπο σας και πλένετε τα βρόμικα χέρια σας. Μετά από κάθε έξοδο. Ειλικρινά, αυτά τα τρία πράγματα είναι το πιο σημαντικό σημείο. Μπορεί απλά να σώσει τη ζωή σας, ή τη ζωή ενός αγαπημένου.
 • Ένα έξυπνο GIF που δείχνει τη σημασία της λήψης μέτρων προφύλαξης τώρα.
 • Να είστε προληπτικοί. Πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις?

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΠΩΑΣΗΣ:
 • Οι άνθρωποι αναπτύσσουν γενικά σημάδια και συμπτώματα, όπως ήπια αναπνευστικά συμπτώματα και πυρετό, κατά μέσο όρο 5,1 ημέρες μετά την αρχική μόλυνση.
 • Το 97,5% εμφανίζει συμπτώματα εντός 11,5 ημερών.
 • "Η τρέχουσα σύσταση απομόνωσης 14 ημερών είναι" λογική ", καθώς μόνο το 1% θα αναπτύξει συμπτώματα μετά την απελευθέρωση από την 14μηνη καραντίνα." Πηγή / Συζήτηση σχετικά με αυτό το κεφάλαιο.

ΤΥΠΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

(Δεδομένα από την έκθεση του ΠΟΥ βασισμένα σε 55.924 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στην Κίνα.)
 • Πυρετός (87,9%)
 • Ξηρός βήχας (67,7%)
 • Κόπωση (38,1%)
 • Η παραγωγή πτυέλων (33,4%) (μείγμα σάλιου και βλέννας που στάζει από την αναπνευστική οδό)
 • Δύσπνοια (18,6%)
 • Πονόλαιμος (13,9%)
 • Πονοκέφαλος (13,6%)
 • Πόνος στις αρθρώσεις (14,8%)
 • Ρίγη (11,4%)
 • Ναυτία ή έμετος (5,0%)
 • Ρινική συμφόρηση (4,8%)
 • Διάρροια (3,7%)
 • Αιμόπτυση (0,9%) (βήχας αίματος ή λεκιασμένη με αίμα βλέννα από τους βρόγχους, τον λάρυγγα, την τραχεία ή τους πνεύμονες)
 • Συζευκτική συμφόρηση (0,8%)
Δείτε εδώ τα συμπτώματα σε οπτικό χρονοδιάγραμμα, σε Φαρενάιτ και σε βαθμούς Κελσίου

Health Canada: Τι να κάνετε εάν είστε άρρωστοι.

CDC: Τι να κάνετε αν στο σπίτι σας κάποιος είναι άρρωστος

Δείτε την διαφορά μεταξύ μιας γρίπης, ενός κρυολογήματος και του Covid-19 εδώ.

Τι συμβαίνει όταν κολλήσετε Coronavirus, και πότε πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο; Ένα εξαιρετικό σύντομο επίσημο καναδικό βίντεο δημόσιας υγείας

Τι αισθάνεσαι να είσαι άρρωστος; Οι New York Times μίλησαν σε έξι άτομα με τον ιό.


ΣΥΝΟΔΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Υποκείμενες παθήσεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρού COVID-19 για άτομα οποιασδήποτε ηλικίας:
 • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
 • Διαβήτης (περισσότερα εδώ)
 • Υπέρταση
 • Καρδιαγγειακή νόσο
 • Χρόνια αναπνευστική ασθένεια
 • Καρδιακή ή νεφρική νόσο
 • Καρκίνος
 • Εκείνοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Η παχυσαρκία (πηγή / διαπιστευτήρια της πηγής)
 • Άτομα με εξασθενημένο αναπνευστικό σύστημα λόγω καπνίσματος / σίτισης (πηγή 1), (πηγή 2)
 • Πνευμονικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος ή της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (χρόνια βρογχίτιδα ή εμφύσημα) ή άλλων χρόνιων παθήσεων που σχετίζονται με διαταραχή της πνευμονικής λειτουργίας ή που απαιτούν οικιακό οξυγόνο (Πηγή: CDC, τελευταία σελίδα)
Αν εμπίπτετε σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω κατηγορίες, ο CDC αναφέρει "είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εσάς να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσης."

UPDATE: "CDC: Οι Αμερικανοί άνω των 60 ετών πρέπει να προετοιμάζουν προμήθειες και να αποφύγουν τα πλήθη» (πηγή).

UPDATE: Οι New York Times αναφέρουν πώς το 40% των Αμερικανών έχουν χρόνιες παθήσεις και πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως να λαμβάνουν πρόσθετες προφυλάξεις.

Πηγές για συνοδά νοσήματα: έκθεση της ΠΟΥ / CDC, περισσότερα από τον CDC.

Ένας οδηγός CDC με τίτλο Άτομα Με Υψηλότερο Κίνδυνο Επιπλοκών για τον COVID-19 με περισσότερες πληροφορίες.


ΠΟΣΟΣΤΟ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ:

(Από τις 20 Φεβρουαρίου 2020 και βάσει 55.924 εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιπτώσεων στην Κίνα σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO). Παρακαλούμε σημειώστε ότι η θνησιμότητα διαφέρει κατά περιοχές με βάση τα εκάστοτε συνοδά νοσήματα, καθώς και πληθώρα άλλων μεταβλητών όπως υποδομή υγειονομικής περίθαλψης, χρόνος αντίδρασης, κ.λπ.)
UPDATE: Νέοι αριθμοί θνησιμότητας αρχίζουν να καταγράφονται από την Ιταλία. Δείτε εδώ ένα σύνολο δεδομένων 11.538 περιπτώσεων.

Η ασθένεια στα παιδιά φαίνεται να είναι σχετικά σπάνια και ήπια, ενώ περίπου 2,4% των συνολικών αναφερόμενων περιπτώσεων αναφέρονται σε άτομα ηλικίας κάτω των 19 ετών. 

Πολύ μικρό ποσοστό των ατόμων ηλικίας κάτω των 19 ετών έχει αναπτύξει σοβαρή (2,5%) ή κρίσιμη ασθένεια (0,2%), σύμφωνα με την έκθεση της ΠΟΥ.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 • Ο μέσος χρόνος από τα πρώτα συμπτώματα μέχρι το θάνατο εκτιμάται ότι είναι 18 ημέρες (πηγή). Και πάλι, το δείγμα είναι βεβαρημένο να προς τα συνοδά νοσήματα.
 • Λόγω του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας για άτομα άνω των 60 ετών, οι αρχές του Σιάτλ ενθαρρύνουν οποιονδήποτε σε αυτή την δημογραφική ομάδα να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στο σπίτι. (Πηγή).
 • Ακόμα και στους νέους, είναι σημαντική η αποφυγή από τον COVID-19 και όχι μόνο λόγω μετάδοσης σε άλλους, αλλά επειδή οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες ενός νέου coronavirus. Το παρακάτω είναι ένα παράδειγμα ενός υγιούς μη καπνιστή ηλικίας 25 ετών που αισθάνθηκε έντονα συμπτώματα πνιγμού λόγω του ιού.
 • Ο ιός είναι ζωονοτικής προέλευσης, και μοιράζεται το 99% του DNA του με τον κοροναϊό που προσβάλλει παγκολίνες (πηγή). Ενημέρωση: Ο ισχυρισμός αυτός αμφισβητείται τώρα. Κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος μαύρου κύκνου, η γνώση είναι δύναμη και η λήψη των κατάλληλων προφυλάξεων τώρα θα ελαχιστοποιήσει την έκθεση σε κίνδυνο για εσάς και τους αγαπημένους σας.

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ ΥΛΙΚΟ
OFFICIAL NATIONAL/INTERNATIONAL:

Συγγραφή: /u/ilikelegoandcrackers
Μετάφραση planitikos: /u/meechosch

Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου