Πόσο βοηθά ο καφές να υποχωρήσει η μέθη

Καλό είναι να αποφεύγετε να πίνετε καφέ μετά την κατανάλωση σημαντικής ποσότητας αλκοόλ, καθώς ο καφές «ξεγελά» τον εγκέφαλο και σας κάνει να πιστεύετε ότι είστε λιγότερο μεθυσμένοι απ' ό,τι είστε στην πραγματικότητα, συμβουλεύει ο Ρομπερτ Σουίφτ από το Κέντρο Μελετών του Αλκοόλ και του Εθισμού του αμερικανικού Πανεπιστημίου Μπράουν.

BICEP3: ψάχνοντας πάλι για τα αρχέγονα βαρυτικά κύματα

Μια καινούρια απόπειρα για να πραγματοποιήσουν τη «μεγαλύτερη επιστημονική ανακάλυψη του 21ου αιώνα», και έτσι να επιβεβαιώσουν την επικρατούσα θεωρία της κοσμολογίας για την εξέλιξη του σύμπαντος, θα ξεκινήσουν τον επόμενο Νοέμβριο με το πείραμα BICEP3 επιστήμονες από το Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ.

Πονοκέφαλος: Πότε κρύβει ανεύρυσμα, μηνιγγίτιδα ή αιμάτωμα

Ο πονοκέφαλος είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα – όλοι οι άνθρωποι σε κάποια στιγμή της ζωής τους θα τον νιώσουν. Ο περιστασιακός πονοκέφαλος περνάει γρήγορα και δεν επανέρχεται.

Εντοπίσθηκε "ο νευρώνας" του εθισμού

Τι συμβαίνει, άραγε, στον ανθρώπινο εγκέφαλο όταν λαμβάνουμε επισφαλείς αποφάσεις, όπως π.χ. όταν βάζουμε όλα τα χρήματά μας στο κόκκινο της ρουλέτας ή επενδύουμε σε εξαιρετικά ευμετάβλητες μετοχές; 

Η επιτρεπόμενη ποσότητα κατανάλωσης καφέ τη μέρα

Ο καφές έχει πολλαπλά και επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη για την υγεία, καθώς έχει συνδεθεί κατά καιρούς με το μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη, για άνοια, για έμφραγμα, για εγκεφαλικό, για καρκίνο και όχι μόνο. Από την άλλη, η καφεΐνη αποδεικνύεται βοηθητική για την ενίσχυση του μεταβολικού ρυθμού, άρα και την αποτελεσματικότερη καύση θερμίδων.

Το πρώτο βιοδιασπώμενο και βρώσιμο μπουκάλι

Ένας Ισλανδός φοιτητής δημιούργησε ένα 100% φυσικό, βιοδιασπώμενο και δυνητικά βρώσιμο μπουκάλι νερό από φύκη. Το νέο σχέδιο μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέα προϊόντα που θα βοηθήσουν στην επίλυση του σημαντικού προβλήματος της ρύπανσης από πλαστικά.

Το κρεμμύδι δυναμώνει τα οστά

Το χτίσιμο γερών οστών προϋποθέτει μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, ιδιαίτερα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, όταν ο σκελετός αναπτύσσεται. Εκτός από τα γαλακτοκομικά (ιδιαίτερα τα κίτρινα τυριά, που είναι πολύ πλουσιότερα σε ασβέστιο από τη φέτα), ασβέστιο περιέχουν και τα μικρά ψάρια που τρώγονται με το κόκαλο, ο σολομός και οι ξηροί καρποί.

Το κρανίο του Σαίξπηρ λείπει από τον τάφο του

Ένας Βρετανός αρχαιολόγος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κρανίο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ λείπει πιθανότατα από τον τάφο του, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν για δεκαετίες περί τυμβωρύχων και εντείνοντας το μυστήριο γύρω από την τελευταία κατοικία του βάρδου.

H Σελήνη μετακινήθηκε; (video)

Η Σελήνη δεν έδειχνε στη Γη πάντα το ίδιο «πρόσωπο». Ο άξονας περιστροφής της έχει μετακινηθεί κατά τουλάχιστον έξι μοίρες πριν από περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι οι πόλοι του φεγγαριού δεν ήταν στη σημερινή θέση τους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Η βιταμίνη C «όπλο» ενάντια στον καταρράκτη

Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C «φρενάρει» τον καταρράκτη στα μάτια, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η 2η μάχη των Θερμοπυλών: Έλληνες εναντίων Γότθων

Όλοι μας ξέρουμε την μάχη των Θερμοπυλών που διεξήχθη το 480 π.Χ.,ναι αυτή με τους 300 και τον Λεωνίδα, αλλά πόσοι ξέρουν την μάχη των Θερμοπυλών όπου οι Έλληνες μερικούς αιώνες αργότερα αντιμετώπισαν με επιτυχία τους Γότθους;

Πόσο μεγάλο είναι το Ίντερνετ;

Το Ίντερνετ διαρκώς μεγαλώνει. Αλλά πόσο μεγάλο είναι τελικά σήμερα; Απάντηση γρήγορη και ακριβής είναι αδύνατο να δοθεί, αν μη τι άλλο επειδή κάτω από το ορατό Ίντερνετ, κρύβεται ένας τεράστιος διαδικτυακός «υπόκοσμος», το «βαθύ» ή «σκοτεινό» διαδίκτυο.

Πλησιάζει η δημιουργία ζωής με βάση το πυρίτιο

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν βακτήρια, τα οποία παράγουν υδρογονάνθρακες που περιέχουν και πυρίτιο. Πρόκειται για το πρώτο μικρό βήμα για τη δημιουργία μορφών ζωής, οι οποίες δεν θα βασίζονται στον άνθρακα αλλά στο πυρίτιο, μια προοπτική που ασφαλώς παραμένει ακόμη πολύ μακρινή. Αλλά, ο δρόμος μπορεί να άνοιξε πλέον.

Πόσα δεκαδικά ψηφία του π χρησιμοποιεί η NASA;

Άραγε, πόσα ψηφία του π χρησιμοποιεί η NASA στους υπολογισμούς της; Το ερώτημα αυτό τέθηκε στον Marc Rayman, τον επικεφαλή μηχανικό της αποστολής Dawn.

Ο χυμός παντζαριού ευεργετικός πριν τη γυμναστική

Πριν από την προπόνηση, αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν ένα smoothie ή ένα σνακ με αρκετές πρωτεΐνες ώστε να πάρουν μια γερή δόση ενέργειας και να έχουν περισσότερες αντοχές.

Ασκήσεις για εκγύμναση του πυελικού εδάφους

Εκτός από την ομαλή κυκλοφορία του αίματος, η καλή στύση απαιτεί και την επάρκεια μυϊκής δύναμης γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Ο τοξικός μηχανισμός του Πάρκινσον στον εγκέφαλο

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να παρατηρήσουν τη στιγμή ακριβώς που οι πρωτεΐνες γίνονται τοξικές για τα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλώντας έτσι τη νόσο του Πάρκινσον.

Πιθανή η ύπαρξη θαλάμων στον τάφο του Τουταγχαμών

Για σοβαρή πιθανότητα να υπάρχουν δύο κρυμμένοι θάλαμοι πίσω από τους τοίχους του τάφου του φαραώ Τουταγχαμών στο Λούξορ της Αιγύπτου, έκανε λόγο το υπουργείο Αρχαιοτήτων της χώρας ανακοινώνοντας προκαταρκτικά αποτελέσματα ανάλυσης που έγινε με σύγχρονα ραντάρ.

Υποβρύχιοι κρατήρες η απάντηση στο μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων

Μια ανακάλυψη των επιστημόνων στη θάλασσα του Μπάρεντς μπορεί να δώσει την πιο λογική εξήγηση για το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων με την εξαφάνιση πλοίων. 

Αλτσχάιμερ: το φως βοηθά στην ανάκτηση της «χαμένης μνήμης»

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία κατάφεραν να επαναφέρουν «χαμένες» μνήμες σε πειραματόζωα (ποντίκια), τα οποία έπασχαν από απώλεια μνήμης τύπου Αλτσχάιμερ. Η επαναφορά της μνήμης επιτεύχθηκε χάρη στην ενεργοποίηση των εγκεφαλικών κυττάρων τους με φως, μέσω της τεχνικής της οπτογενετικής.

Ανακαλύφθηκε «περίεργη» ιδιότητα των πρώτων αριθμών

O Kannan Soundararajan και ο Robert Lemke Oliver στο πανεπιστήμιο του Stanford ανακάλυψαν μια νέα ιδιότητα των πρώτων αριθμών. Πρώτοι αριθμοί είναι οι αριθμοί που διαιρούνται μόνο με τον εαυτό τους και το 1.

Ταξίδι στον Άρη σε μόλις 6 εβδομάδες;

Η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom υποστηρίζει πως μπορεί να αναπτύξει έναν πυρηνικό κινητήρα για διαστημικά ταξίδια, που θα μειώνει τη διάρκεια του ταξιδιού στον Άρη σε έξι μόλις εβδομάδες, από τουλάχιστον δεκαοκτώ μήνες που διαρκεί σήμερα.

Νέα επαναστατική τεχνική θεραπείας του παιδικού καταρράκτη

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Κίνα ανέπτυξαν μια νέα αποτελεσματικότερη μέθοδο για την αντιμετώπιση του συγγενούς ή παιδικού καταρράκτη, η οποία βασίζεται στη χρήση βλαστικών κυττάρων του ίδιου του ασθενούς.

Το έθιμο της νηστείας: οφέλη και μύθοι

Η αυστηρή νηστεία συνιστάται από την ορθόδοξη θρησκεία για τουλάχιστον 180 ημέρες τον χρόνο. Οι μεγαλύτερες σε διάρκεια νηστείες είναι αυτές της Σαρακοστής (φτάνει τις 48 ημέρες), των Χριστουγέννων (είναι 40 ημέρες) και του Δεκαπενταύγουστου (15 ημέρες), ενώ οι μικρότερες είναι μονοήμερες (κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, του Σταυρού κ.τ.λ.) 

Ατρησία οισοφάγου: συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η ατρησία οισοφάγου είναι μια συγγενής ανωμαλία, κατά την οποία ο οισοφάγος διακόπτεται σε κάποιο σημείο της διαδρομής του, ώστε τελικά να μην υπάρχει επικοινωνία μεταξύ στοματοφάρυγγα και στομάχου.

"Cannahoney": μέλισσες να φτιάχνουν μέλι από χασισόδεντρα (video)

Μέλισσες που μαζεύουν ρητίνη από χασισόδεντρα. Αυτές τις μέλισσες έχει αναλάβει να τις εκπαιδεύσει ο μελισσοκόμος που αυτοαποκαλείται “Nicolas Trainerbee” και μέσα σε λίγους μήνες έχει μαζέψει χιλιάδες followers, λάτρεις του χόρτου μελιού. Ο 39χρονος Nicolas είναι από τη Γαλλία και ασχολείται πάνω από 20 χρόνια με την μελισσόκομεία. Όπως δηλώνει ο ίδιος, μπορεί να εκπαιδεύσει τις μέλισσες να φτιάξουν μέλι από σχεδόν οτιδήποτε.

Μπρόκολο κατά του καρκίνου του ήπατος

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι εξέτασαν σε βάθος τα οφέλη του λαχανικού και εντόπισαν σημαντική συσχέτιση με τα ηπατικά κύτταρα καρκίνου.

Quasars, οι μυστηριώδεις φάροι

To πλούσιο σε φυσικά φαινόμενα Σύμπαν μάς επιφυλάσσει ανεξάντλητες εκπλήξεις. Σπάνια οι αστροφυσικοί μπόρεσαν να προβλέψουν τα ιδιαίτερα ασυνήθιστα –για εμάς τους μικροσκοπικούς γήινους– φαινόμενα που συμβαίνουν στο Σύμπαν. 

Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 900 ετών πλήττει την ανατολική Μεσόγειο

Η ξηρασία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που άρχισε το 1998 και συνεχίζεται ακόμη, είναι πιθανότατα η χειρότερη των τελευταίων 900 ετών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Φως στον μηχανισμό γέννησης των νευρώνων

Επιστήμονες στην Ελβετία -μεταξύ των οποίων ο διακεκριμένος καθηγητής γενετικής Εμμανουήλ Δερμιτζάκης- έριξαν για πρώτη φορά φως στους μηχανισμούς μέσω των οποίων γεννιούνται νέα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες) από βλαστικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Μυστηριώδεις «ραδιο-εκρήξεις» από το μακρινό σύμπαν

Οι αστρονόμοι κατάφεραν για πρώτη φορά να εντοπίσουν την προέλευση μιας «γρήγορης εκπομπής (έκρηξης) ραδιοκυμάτων» (Fast Radio Burst-FRB). Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τις υποψίες τους ότι αυτές οι πολύ σύντομες αλλά εντυπωσιακές «αναλαμπές» ραδιοκυμάτων προέρχονται από το μακρινό σύμπαν και η προέλευσή τους δεν είναι κάποια πηγή κοντά στη Γη.

Η Γη αποτελεί εξάιρεση

Οι περισσότερες αστρονομικές έρευνες στηρίζονται στην υπόθεση πως στο σύμπαν υπάρχουν και άλλοι «κόσμοι» που μοιάζουν με τον πλανήτη μας, ψάχνοντας επομένως για εξωγήινα περιβάλλοντα στα οποία θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί κάποια μορφή ζωής. Όμως τελικά οι πιθανότητες να βρεθεί ένας πλανήτης που να είναι παρεμφερής με τη Γη δεν είναι πολλές.

Σημαντική ανακάλυψη για την εξάλειψη του καρκίνου

Σε μια σημαντική έρευνα που μπορεί να βοηθήσει στη εξεύρεση θεραπείας πολλών μορφών καρκίνου ακόμη κι αν αυτός έχει εξαπλωθεί σε όλο το σώμα, φαίνεται να προχώρησαν επιστήμονες.

Οι τροφές με τα πιο υγιεινά ωφέλιμα λιπαρά

Ορισμένα λιπαρά προστατεύουν την υγεία της καρδιάς και μας βοηθούν να απορροφούμε καλύτερα διάφορες βιταμίνες, ενώ είναι πολύ χορταστικά.

Ίχνη Νεάντερταλ στην Πίνδο

Για πρώτη φορά τεκμηριώνεται με αρχαιολογικά ευρήματα ότι οι Νεάντερταλ κυκλοφορούσαν και κυνηγούσαν στην Πίνδο. Χιλιάδες λίθινα εργαλεία τα οποία βρέθηκαν διάσπαρτα στην περιοχή της Σαμαρίνας και όπως φαίνεται κατασκευάστηκαν από ντόπιο πυριτόλιθο, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. 

Νέο σωματίδιο που συνίσταται από 4 κουάρκ

Ένα νέο μέλος της «οικογένειας» εξωτικών σωματιδίων με όνομα τετρακουάρκ, ανακάλυψαν επιστήμονες από την κοινοπραξία DZero στο Εθνικό Εργαστήριο Επιταχυντών Fermi (Fermilab) στις ΗΠΑ.

Στην κρυπτογράφηση το «Νόμπελ» πληροφορικής

Δύο Αμερικανοί, πρωτοπόροι της κρυπτογράφησης, οι Γουάιτφιλντ Ντίφι και Μάρτιν Χέλμαν, είναι οι τιμώμενοι φέτος με το Βραβείο Τούρινγκ, ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, όπως ανακοίνωσε η Ένωση Υπολογιστικών Μηχανών (ACM).

Λέμφωμα: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο

Το μη Hodgkin λέμφωμα είναι ο πιο συχνός τύπος λεμφώματος. Η άλλη κατηγορία κακοηθών ασθενειών των λεμφαδένων και του λεμφατικού ιστού γενικότερα, είναι το λέμφωμα τύπου Hodgkin.