Η τροφή στην κινέζικη ιατρική

Οι Κινέζοι έχουν τη δική τους απάντηση για την υγιεινή διατροφή, αφού η τροφή είναι στενά συνδεμένη με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Ζώντας σε ένα κόσμο με αμέτρητες θεωρίες για την υγιεινή διατροφή είναι μερικές φορές δύσκολο να γνωρίζουμε τι είναι πραγματικά καλό για το σώμα μας. Το βούτυρο είναι κακό ή καλό; τα ωμά τρόφιμα κάνουν κακό, ή είναι χρήσιμα;
Οι απόψεις μας για την υγιεινή διατροφή αλλάζουν όλη την ώρα, συχνά ανάλογα με τα νεότερα ευρήματα της κλινικής έρευνας. Γνωρίζουμε όλοι για το λίπος, τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες, τα μέταλλα και τις βιταμίνες, αλλά δεν έχει σημασία πόσο προχωρημένη είναι η γνώση μας για τα τρόφιμα αφού καθημερινά παρουσιάζονται μελέτες που εισάγουν κάτι νέο για τη διατροφή καταρρίπτοντας παλαιότερες. Τι πραγματικά χρειάζεται το σώμα; Αυτό είναι ένα ερώτημα στο οποίο δύσκολα μπορεί να δώσει κανείς με αξιόπιστη απάντηση.

Οι Κινέζοι έχουν τη δική τους απάντηση για την υγιεινή διατροφή, αφού η τροφή είναι στενά συνδεμένη με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Η θεωρία :«Είστε αυτό που τρώτε," είναι μία αλήθεια ανεξάρτητα από το αν πραγματικά ακολουθείτε αυτή τη συμβουλή.

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, τα τρόφιμα χωρίζονται σε πέντε φύσεις: το κρύο, δροσερό, ουδέτερο, ζεστό και καυτό. Η φύση των τροφίμων δεν καθορίζεται από την πραγματική θερμοκρασία τους, αλλά από το τι επιπτώσεις έχουν στο σώμα ενός ατόμου μετά την κατανάλωση. Όταν ένα άτομο τρώει συνεχώς έναν τύπο τροφίμων, δημιουργεί μια ανισορροπία στο σώμα του, και επηρεάζει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Έτσι, ένα από τα κλειδιά στην κινεζική ιατρική είναι να διατηρηθεί το σώμα μας "ουδέτερο".

Για παράδειγμα, τα τρόφιμα που είναι ζεστά και καυτά φέρνουν τη θερμότητα στο σώμα μας - π.χ. βόειο κρέας, καφέ, το τζίντζερ, ζεστό τσίλι και τα τηγανητά - ενώ τα κρύα και τα δροσερό τρόφιμα το δροσίζουν πχ οι σαλάτες, το τυρί, το πράσινο τσάι και η μπύρα. Ουδέτερα είναι τρόφιμα όπως το λάδι, το ρύζι, το χοιρινό και τα περισσότερα είδη ψαριών.

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, κάθε μπουκιά τροφίμων στέλνει την τροφή στα αντίστοιχα όργανα: η ξινή τροφή εισέρχεται στο ήπαρ και βοηθά να σταματήσει η εφίδρωση και ο βήχας, το αλάτι εισέρχεται στα νεφρά, η πικρή τροφή εισέρχεται στην καρδιά και το λεπτό έντερο ,τα πικάντικα τρόφιμα εισέρχονται στους πνεύμονες και το παχύ έντερο και βοηθούν στην τόνωση της όρεξης και η γλυκιά τροφή εισέρχεται στο στομάχι και τη σπλήνα και λαδώνουν το σώμα. Έτσι, είναι σημαντικό να έχουμε κάθε γεύση στη διατροφή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου